geelpootmeeuw comomeer italie 3 Larus michahellis

Geelpootmeeuw bij het Comomeer

‘Geelpootmeeuwen zijn zoetwatermeeuwen,’ vertelde een ervaren vogelaar me begin dit jaar nadat ik speciaal voor de geelpootmeeuw naar de Franse kust op vakantie was geweest. Geen geelpootmeeuw gezien natuurlijk. Ik had beter rond de Oude Maas bij Rotterdam op zoek kunnen gaan. Daar zitten trouwens vooral jonge geelpootmeeuwen. Dat is voor mij eerlijk gezegd onbegonnen werk. De verschillen met jonge zilvermeeuwen zijn zo miniem, dat ik mijn hersens er niet mee ga pijnigen. Dan maar geen geelpootmeeuwen in mijn bestand. Maar aan het Comomeer lachte het geluk me toe.

Het Comomeer is onmiskenbaar gevuld met zoet water en het ligt ook nog eens in Zuid-Europa. En laat de geelpootmeeuw daar nu een stuk talrijker zijn… En dus was elke grote meeuw een potentiële nieuwe soort voor me. Kijk, dan wordt een vakantie pas echt een vakantie voor me. Het duurde niet lang of ik zag een zilvermeeuw-achtige vogel langs zweven, op weg naar de restaurantjes op de oever. Ik rende er als een dolle naar toe en jawel: grote meeuw en gele poten. Hieronder zie je een paar foto’s. Morgen publiceer ik het filmpje van deze geelpootmeeuw die elke avond zijn vaste rondje vloog.

geelpootmeeuw comomeer italie lenno 1
Geelpootmeeuw (Larus michahellis)
geelpootmeeuw comomeer italie lenno 2
Geelpootmeeuw (Larus michahellis)
comomeer lenno italy
Comomeer bij Lenno (in de avond)

De beste natuurgidsen voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!