geelpootmeeuw comomeer italie 3 Larus michahellis

Geelpootmeeuw bij het Comomeer

‘Geelpootmeeuwen zijn zoetwatermeeuwen,’ vertelde een ervaren vogelaar me begin dit jaar nadat ik speciaal voor de geelpootmeeuw naar de Franse kust op vakantie was geweest. Geen geelpootmeeuw gezien natuurlijk. Ik had beter rond de Oude Maas bij Rotterdam op zoek kunnen gaan. Daar zitten trouwens vooral jonge geelpootmeeuwen. Dat is voor mij eerlijk gezegd onbegonnen werk. De verschillen met jonge zilvermeeuwen zijn zo miniem, dat ik mijn hersens er niet mee ga pijnigen. Dan maar geen geelpootmeeuwen in mijn bestand. Maar aan het Comomeer lachte het geluk me toe.

Het Comomeer is onmiskenbaar gevuld met zoet water en het ligt ook nog eens in Zuid-Europa. En laat de geelpootmeeuw daar nu een stuk talrijker zijn… En dus was elke grote meeuw een potentiële nieuwe soort voor me. Kijk, dan wordt een vakantie pas echt een vakantie voor me. Het duurde niet lang of ik zag een zilvermeeuw-achtige vogel langs zweven, op weg naar de restaurantjes op de oever. Ik rende er als een dolle naar toe en jawel: grote meeuw en gele poten. Hieronder zie je een paar foto’s. Morgen publiceer ik het filmpje van deze geelpootmeeuw die elke avond zijn vaste rondje vloog.

geelpootmeeuw comomeer italie lenno 1
Geelpootmeeuw (Larus michahellis)
geelpootmeeuw comomeer italie lenno 2
Geelpootmeeuw (Larus michahellis)
comomeer lenno italy
Comomeer bij Lenno (in de avond)

De beste natuurgidsen voor aan de kust: