Ganzen in de Brabantse Biesbosch

het hele jaar door wemelt het van de ganzen in de Brabantse Biesbosch. Het zijn dan ook vaste ‘gasten’ wanneer ik er vogels ga kijken, of wanneer ik een vogelexcursie geef in dit geweldige natuurgebied! Nu behoren ganzen zelden tot de favoriete vogels van mij en mijn gasten, maar toch loont het de moeite om naar ganzen te kijken. Al was het alleen maar om makkelijk soorten te scoren voor je daglijst. In dit artikel ontdek je welke ganzensoorten je in de Biesbosch kunt zien.

Ganzen in de Brabantse Biesbosch

Het zal je niet verbazen dat de grauwe gans ook in de Brabantse Biesbosch één van de meest voorkomende ganzen is. Deze grote, bruine gans met zijn kolossale oranje snavel kun je het hele jaar door in het natuurgebied zien. In het voorjaar hebben ze uiteraard een sliert kuikens om zich heen.

Ook de brandgans is een vogel die je het hele jaar door in de Biesbosch kunt zien. Deze zwartwitte gans was ooit een zeldzame vogel in ons land, maar de aantallen zijn in de afgelopen tientallen jaren spectaculair toegenomen. De brandgans broedt nu zelfs volop in Nederland en ook in de Biesbosch. In de winter voegt zich duizenden soortgenoten uit noordelijke delen van de wereld bij hen.

Dan moet ik natuurlijk ook de kolgans noemen. Dat is echt een wintergast. Op de graslanden van de Biesbosch zie je geheid grote groepen kolganzen grazen, vaak samen met grauwe gans en brandgans. Je herkent deze bruine gans aan de witte kol om de snavel en aan de donkere strepen over de borst.

Ook de toendrarietgans doet helemaal mee in de Biesbosch, ontdekte ik deze winter. Deze prachtige soort overnacht namelijk in de Biesbosch, om vroeg in de ochtend de oversteek te wagen naar de Alblasserwaard waar ze in de graslanden gaan foerageren. Ik zag ze samen op de rivieroever staan met kleine zwanen.

Hoor je getrompetter, dan weet je dat de Canadese ganzen niet ver van je vandaan zijn. Deze soort is haast nog groter dan de grauwe gans. Ze zijn bruin tot donkerbruin en hebben een kenmerkende witte wang. Hun geluid lijkt op het getrompetter dan kraanvogels. Ooit ontsnapten wat Canadese ganzen uit een dierentuin of volière en die exemplaren verwilderden al snel. Nu behoren ze tot onze vaste avifauna.

Ganzen die eigenlijk geen ganzen zijn, maar eenden, zijn de nijlganzen. Je zult er misschien een ambivalent gevoel bij hebben om naar een nijlgans te kijken, maar toch, ook deze exoot hoort er inmiddels helemaal bij. Anders dan andere ganzensoorten blijft de nijlgans gewoon zitten wanneer de zeearend komt overvliegen. De nijlgans denkt zich met zijn agressieve gedrag wel te kunnen verweren tegen deze enorme roofvogel, en dat komt hem dan duur te staan.

Soortzuiverheid in gevaar

Nu heb ik gelezen dat de soortzuiverheid van de ganzen in de Biesbosch in gevaar is. Ganzen staan erom bekend dat ze met elkaar kunnen kruisen. Steeds vaker worden in het wild deze zogenaamde hybriden gezien. En omdat kruisingen soms vruchtbaar zijn, is de soortzuiverheid in gevaar. Een grauwe gans is plots immers maar voor de helft een grauwe gans. De andere helft kan zomaar een canadese gans zijn! Zou deze vreemdsoortige fifty/fifty soort zich vermengen met een grauwe 100% grauwe gans, dan zijn de nakomelingen nog altijd voor een kwart canadese gans en de volgende generatie voor een achtste. In het wild zijn deze toestanden niet te voorkomen, maar watervogelkwekers proberen deze uit alle macht te voorkomen. Hun ganzen zijn na een ongewenste kruising niets meer waard.

Nu ja, zo filmde ik afgelopen weekend deze merkwaardig uitziende gans in hartje Biesbosch. Ik dacht even een zeldzame soort te hebben vastgelegd, maar een rondje internet leerde me dat het hoogstwaarschijnlijk een kruising tussen een grauwe gans en grote canadese gans is. Hij valt precies tussen wal en schip. Toen het groepje grauwe ganzen opvloog, bleef hij op het water. Maar de canadese ganzen in de buurt keken niet naar hem om. Een eenzaam geval, die hybride grauwe gans x grote canadese gans in de Brabantse Biesbosch. Soortzuiverheid wordt ook in de natuur misschien wel hogelijk gewaardeerd.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)