Gaan natuur en recreatie samen?

Op de Brouwersdam komen natuur en recreatie wel heel dicht bij elkaar. Zeker nu het sportstrand flink is uitgebreid is het er op winderige dagen ontzettend druk. Ik bracht vorige week een bezoek aan de Brouwersdam in de hoop wat zeevogels te kunnen filmen. Dat viel nog niet mee. Het echte seizoen voor de zeevogels moet nog beginnen. Vanaf half november tot eind februari zou de beste periode moeten zijn. Maar wat als die kitesurfers af en toe een uitstapje maken richting de spuisluis waar al die zeevogels overwinteren?

Niet altijd even sociaal

Die ene kitesurfer verjaagt de hele beestenbende. Dat heb ik vrijdag gelukkig niet zien gebeuren. De kitesurfers bleven netjes voor het strand. En de rotganzen bleven voor me op het talud, totdat een stel vogelaars zich ongeveer met gierende banden van het remmen meldde. Toen vlogen ganzen en steltlopers op. Van je eigen soort moet je het maar hebben. Zo kan het ook nog gaan. Want denk niet dat alle vogelaars nu zo sociaal zijn. Net zolang voordringen tot de vogel wegvlucht is aan de orde van de dag. Laat ik het overigens niet alleen bij een ander zoeken. Zelf doe ik ook wel eens een stapje extra naar voren met het risico de vogel te verjagen. Zoals bijvoorbeeld bij de goudplevier op de Zuidpier. Daar nam ik met een andere fotografe een behoorlijk risico, maar gelukkig bleef de vogel zitten. Wij waren althans niet de oorzaak van het feit dat hij opvloog.

Vrolijke kleuren

Deze rotganzen en drieteenstrandlopers trokken zich overigens niets aan de van surfers. Ik vond het op mijn beurt wel een aardig plaatje. De vogels met op de achtergrond de vrolijke kleuren van de kitesurfers. Of ik er als natuurliefhebber op langere termijn zo vrolijk van wordt, betwijfel ik. Spijtig genoeg lijken lokale politici ervan uit te gaan dat watersporters meer geld in de kas brengen dan natuurliefhebbers. Maar je zou de groepen vogelaars en natuurliefhebbers eens moeten tellen. Dat zijn er ook niet weinige. En ook die natuurliefhebbers moeten eten, schaffen dure apparatuur aan, et cetera. Kortom, wees zuinig op Natuur 2000 gebieden. Niet alleen vanwege de economische opbrengsten van eco-toerisme, maar ook voor de kwetsbare natuurwaarden.