Vorig jaar kwam ik in de Crezéepolder een fuut tegen die bezig was een platvisje naar binnen te werken. Later sprak ik er een bioloog over en die vertelde me dat het er inderdaad stikt van de botjes daar in de uitlopers van de rivier de Noord. Afgelopen zaterdag in diezelfde kreek een fuut die bezig was met het verwerken van een rivierkreeft. Een botje vind ik niet echt een lekkernij, maar een (rivier)kreeft komt al een stuk dichter in de buurt. Van veraf gefilmd, dus een beetje korrelig:
De beste paddenstoelengidsen van dit moment:
#1. De grote paddenstoelengids voor onderweg door Ewald Gerhardt
De Grote paddenstoelengids beschrijft het indrukwekkende aantal van 1.200 paddenstoelen die in Midden-Europa voorkomen. De kleurenfoto’s zijn prachtig en duidelijk. Natuurlijk staat vermeld of de soorten giftig zijn en zo niet: met welke giftige soorten je ze kunt verwarren. Een onmisbare gids voor de ware liefhebber van wilde paddenstoelen. En eigenlijk de enige optie als je in het buitenland paddenstoelen wilt bekijken of oogsten. Helaas is de papieren editie van deze gids uitverkocht. Wel is het e-book nog beschikbaar tegen een heel redelijke prijs.
#2a. Veldgids paddenstoelen door Nico Dam en Thomas W. Kuyper
De veldgidsen van KNNV Uitgeverij worden immer gekenmerkt door maar één ding: kwaliteit. De Veldgids paddenstoelen beschrijft 500 algemene soorten plaatjeszwammen en boleten van Nederland. Daarmee kom je in ons land een heel eind! De gedetailleerde sleutels en honderden duidelijke kleurenfoto’s in de Veldgids paddenstoelen maken het herkennen van paddenstoelen tot een waar feest! Bij deze gids hoort ook het andere deel: Veldgids Paddenstoelen deel II en die staat hieronder.
#2b. Veldgids – Veldgids Paddenstoelen II door Nico Dam en Thomas Kuyper
In deze tweede veldgids van Nico Dam en Thomas Kuyper gaan de auteurs in op alle beker-, buik-, gaatjes-, kern-, knots-, koraal-, korst-, stekel- en trilzwammen die in Nederland voorkomen. En dat zijn er zo’n 420! De kwaliteit van deze veldgids is weer onovertroffen. Een loeigoede veldgids die je samen met de Veldgids Paddenstoelen een onbetwistbare kenner maken.
#3. Welke paddenstoel is dat? ANWB Paddenstoelengids
Een ontzettend handig zakgidsje om de meest voorkomende soorten paddenstoelen (450 in totaal) te determineren.
#4. ANWB Paddenstoelengids
De veldgidsen van de ANWB hebben een naam hoog te houden en dat doet de ANWB Paddenstoelengids ook. In deze gids vind je de meest voorkomende paddenstoelen in West- en Midden-Europa, 270 in totaal. Eetbaar, niet eetbaar, giftig, al die kenmerken worden vermeld. En natuurlijk met prachtige grote foto's. En met tal van tips voor het verzamelen van paddenstoelen.
#5. Paddenstoelen door Peter Roberts en Shelley Evans
Dit boek bespreekt maar liefst 600 paddenstoelen. Fraaie kleurenillustraties beelden de paddenstoelen af. Gezien het formaat is dit meer een naslagwerk dan een veldgids, maar vanwege het grote aantal paddenstoelen dat wordt besproken eindigt dit boek toch in de top vier. De ware liefhebber wil immers zo veel mogelijk paddenstoelen in één boek! Je kunt immers ook foto's maken van paddenstoelen en thuis de naam erbij zoeken. Dit kloeke en vrolijk geïllustreerde boek is een aanwinst in elke boekenkast. Ook een fraai cadeau!
#6. De kleine paddenstoelengids voor onderweg door Ewald Gerhardt
Dit is het kleine broertje van de Grote paddenstoelengids die op nummer 1 staat. Deze veldgids heeft als grote voordeel dat hij lekker compact is. Je neemt hem dus makkelijk mee, hij past in vrijwel elke jaszak. Deze gids bespreekt ongeveer 220 soorten en geeft ook duidelijk aan welke giftig zijn en welke niet.
#7. Eetbare & giftige paddenstoelen door Hans E. Laux
Deze compacte zakgids bespreekt ongeveer 130 soorten met als speciale insteek: is deze paddenstoel eetbaar, giftig of niet-giftig? Wil je gewoon rond je huis paddenstoelen bekijken of oogsten, dan is dit een eenvoudig opstapje. De uitleg is helder, de foto’s prachtig. Wil je ook in een ander Europees land paddenstoelen oogsten, kies dan resoluut voor de nummer 1 in dit overzicht. Je moet echt zeker weten dat je de juiste paddenstoel in je mandje legt!
#8. Paddenstoelen door Ewald Gerhardt
Deze paddenstoelengids beschrijft ongeveer 200 soorten. Ook dit is echt een gids voor de ‘gewone’ paddenstoelenliefhebber. De omschrijvingen zijn duidelijk en toegankelijk. En fraai vormgegeven. Wil je meer paddenstoelen, kies dan een gids uit de top drie. Wil je eenvoudigweg de meest voorkomende paddenstoelen herkennen, dan is dit een heuse aanrader.
#9. Compact Gids – Paddenstoelen
Dit is echt een basisgids voor wie paddenstoelen plukt en wil eten. Het beschrijft de meest voorkomende eetbare soorten, natuurlijk ook hoe je ze kunt onderscheiden van giftige. Ook vermeldt de auteur de beste vindplaatsen, hoe je ze kunt verzamelen, bewaren en bereiden. Fraai uitgevoerd als hardcover.