Fraai en praktisch boek over bijen houden

Een hobby ontwikkelen vergt voorbereiding en een intensieve hobby als bijen houden al helemaal. Zoals de ondertitel van dit boek aangeeft, is dit een compleet overzicht over bijen houden. Ben je nieuw in het bijenwereldje en wil je weten wat je moet doen om imker te worden, welke speciale gereedschappen nodig zijn en welke mogelijkheden er zijn om je hobby te ontwikkelen, dan heb je aan Bijen houden van David Cramp een fantastisch boek. Na het lezen kun je meteen aan de slag.

Ik ben zelf geen imker, helemaal controleren of David Cramp zijn belofte nakomt die hij in de inleiding doet (‘ingaan op alle facetten’), kan ik niet. Maar ik kan eerlijk gezegd geen onderwerp bedenken dat hij zou zijn vergeten. De indrukwekkende hoeveelheid informatie en foto’s werkt even bedwelmend als de geur van onbewerkte honing. Wat moet bijen houden een leuke bezigheid zijn.

David Cramp gaat in zijn boek in op onderwerpen als het kopen van gereedschappen en bijen, het maken van een bijenstal, de symbiotische relatie tussen bijen en bloemen, welke bloemen nectar geven en in welke tijd van het jaar, lid worden van een imkervereniging, het oogsten van andere producten uit de bijenkast tot het kweken van koninginnen. Heel nuttig is ook dat hij wetenschappelijke onderzoeken beschrijft (in begrijpelijke taal) over bijenziekten, waarbij hij een overzicht van aanvullende literatuur geeft voor als je meer over het onderwerp wilt weten.

Voor alles wil hij je enthousiastmeren voor deze bijzondere hobby vanuit de gedachte dat je met het houden van bijen het milieu helpt. Bovendien verhoog je de productiviteit van tuinen, boomgaarden en boerderijen en help je het voortbestaan van deze bijzondere insecten. En mocht je denken dat je bijen alleen op het platteland kunt houden, dan heb je het mis. Ook in de stad kun je bijen houden, misschien wel op je dak.

Onmisbare schakel
Bijen zijn een onmisbare schakel in de voedselketen van veel dieren, en ook van de mens. David Cramp merkt op dat in de afgelopen jaren het aantal bijen en andere bestuivende insecten op grote schaal is afgenomen, waardoor meer en meer mensen zich over de hele wereld zorgen maken over de toekomst van onze landbouw. Imkers dragen bij aan het behoud van de natuurlijke cyclus en daarom is deze bezigheid van zo groot belang. De achteruitgang van de bijenstand is overigens wel bijzonder cynisch (zoals dat natuurlijk ook geldt voor de achteruitgang van veel andere dieren). In een paar decennia tijd hebben vervuiling en giftige bestrijdingsmiddelen de bijenstand flink gedecimeerd. En wanneer je beseft dat de oudste gefossiliseerde bij die bewaard is gebleven in amber meer dan honderd miljoen jaar oud is, dan mag je gerust spreken van cynisch.

Jungle book
Pas bezocht ik met mijn kinderen de prachtige film Jungle book. Mowgli beklimt in een van de scenes een rotspartij om honingraten te oogsten voor beer Baloo. Nooit geweten dat in Nepal dit op precies deze wijze gebeurt. Ook herkende ik de vorm van de bijennesten. In Bijen houden, een compleet overzicht is een foto afgebeeld van een man die langs een steile rots aan een touw omlaag klimt om honingraten te verzamelen uit gigantische bijennesten. Leuk voor vogelaars is dat David Cramp ook het bestaan van de honingspeurder bespreekt. Een vogel die verwant is aan de specht en die zich voornamelijk met de inhoud van bijennesten voedt. Hij is een van de weinige vogels die bijenwas kan verteren. Ondertussen leidt de honingspeurder mensen, honingdassen en soms zelfs bavianen naar bijennesten.

Onderwerpen
Zomaar een paar onderwerpen die uitgebreid worden beschreven: de structuur van een volk; de levenscyclus van de bijen; hoe bijen hun voedsel vinden; hoe kun je imker worden?; bijenkasten;  hoe een bijenkast werkt; de jaargetijden; oogstbenodigdheden, enzovoorts. Bijzonder nuttig is het hoofdstuk over wat je moet doen wanneer je bijenvolk agressief wordt en mensen aanvallen die in de buurt komen. Dan kun je inderdaad maar beter weten wat je moet doen, want het zou het einde van je hobby kunnen betekenen…

Ziekten
Een triest hoofdstuk is natuurlijk dat over ziekten bij volwassen bijen. Natuurlijk gaat de auteur in op parasitaire ziekten en ziekten als dysenterie en andere virusziekten. Deze ziekten hebben een natuurlijke oorzaak en vormen in principe geen bedreiging voor de bijenstand. Anders ligt het in geval van spuitschade, oftewel: vergiftiging door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vergiftiging kom je vooral op het platteland tegen en in mindere mate in de stad. Op het platteland wordt door de boeren immers veel meer gif gebruikt in de landbouw. Als je de trieste foto’s ziet van hopen dode bijen, dan pleit alles voor een algeheel verbod op pesticiden. Het grote geld steekt daar helaas nog altijd een stokje voor. De belangen van chemiereuzen prevaleren nog steeds boven die van milieu en mens. Onze maatschappij zou alles op alles moeten zetten om alternatieven te ontwikkelen om gif voorgoed uit de wereld te bannen. Niet alleen voor de bijen, ook voor onszelf. Nu goed, zolang er gif wordt gebruikt, zal er schade worden geleden door imkers. Wat je kunt doen om de schade te minimaliseren lees je in het hoofdstuk over spuitschade.

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Mijn recensie zou de lengte krijgen van het boek zelf. Bijen houden, een compleet overzicht van David Cramp is een kloek boek. Het heeft de omvang van een A4 en telt maar liefst 160 pagina’s. De opmaak is royaal en zeer beeldend. Met meer dan 400 mooie kleurenfoto’s zou je ook niet anders verwachten.  De prijs is verrassend laag voor een boek met zo’n royale vormgeving.

Wie overweegt bijen te houden, kan niet om het boek Bijen houden, een compleet overzicht heen. En wie al een tijdlang imker is, zal ongetwijfeld ook nog wel het een en ander opsteken uit dit fraaie boek.

Bijen houden, een compleet overzicht / David Cramp / Rebo Productions / Hardcover