foeragerende regenwulp op de brouwersdam

Foeragerende regenwulp op de Brouwersdam

Zoals ik in mijn vlog op de Brouwersdam liet zien, is de vogeltrek al een beetje begonnen. Steenloper, drieteenstrandloper, kanoet, zelfs een enkele reuzenstern zijn al gezien langs de dam. Lang niet allemaal door mij trouwens. Ik was er afgelopen vrijdag voor het eerst deze zomer en zo heel bar veel zag ik er niet. Maar wat ik wel zag, daar kwam ik voor: de regenwulp.

Sjaak had de regenwulp tijdens zijn vakantie een aantal keer gezien én gefotografeerd zoals je hieronder kunt zien. Rustend, op het talud, wachtend op hoog water. Onze ervaring is dat de steltlopers dan het minst schuw zijn. Wees natuurlijk altijd voorzichtig met ze te benaderen. Een rustende vogel doet dat om energie te besparen. Die kun je maar beter niet op laten vliegen. Maar ook bij laag water, vanaf de bovenkant van het talud, vanuit de auto, liet de regenwulp zich filmen. Hij liep rustig over de rotsen op zoek naar voedsel. Maar een half uur eerder had ook ik hem opgejaagd, toen ik langs het water wandelde in mijn modieuze waadpak.

De regenwulp is de kleine neef van de wulp. Beide hebben een naar beneden gebogen snavel en staan hoog op de poten. Maar bij de regenwulp zijn poten en snavel net iets korter dan bij de wulp. En bovendien: de regenwulp heeft een opvallender wenkbrauwstreep dan de wulp. Zou je de wulp en regenwulp tegelijkertijd horen roepen, dan hoor je het verschil ook meteen. Hun geluid met woorden beschrijven is ondoenlijk, dus dat doe ik hier niet.

De beelden van ‘mijn’ foeragerende regenwulp. Je kunt ze nu dus zien, overal langs de kust, maar ook wel in het binnenland. Ze trekken van noord naar zuid en strijken neer in de Nederlandse natuur om zich even lekker vol te vreten voor de komende etappe. Die hen zomaar in Frankrijk of Spanje kan brengen. Of nog verder, in Afrika. Hoeveel weegt een regenwulp? Zou het anderhalve ons zijn? Moet je nagaan wat een kracht zo’n vogel heeft. Even vanuit het Hoge Noorden naar Afrika vliegen. Doe ze dat maar eens op eigen spierkracht na!

Foeragerende regenwulp

De beste verrekijkers tot € 500,00:

Model

Toelichting

Prijzen vergelijken*

De GPO Passion EO 10x42 wordt geroemd door zijn uitstekende beeldkwaliteit, het hoogwaardige ED glas en de zeer prettige handligging. De makers hebben hun sporen verdiend bij het gerenommeerde merk Zeiss. Zit wel precies op de grens van € 500,00. 

N° 2. Vortex Piper HD 8x42 NEW Verrekijker

De vernieuwde uitvoering. Vortex is een betrouwbare aanbieder van betaalbare en toch kwalitatief hoogwaardige verrekijkers. Het HD-glas zorgt voor een optimaal en natuurgetrouw beeld.

De Bynolyt Yellowbird 8x42 verrekijker is een robuuste verrekijker die beschikt over ED-glas en een zeer natuurgetrouw beeld oplevert. De beeldkwaliteit is hoog en het gezichtsveld ontzettend breed. 

Een behoorlijk zware verrekijker, de zwaarste zelfs in dit overzicht (770 gram). En toch oordeelden de testers verrassend positief over deze verrekijker. De redenen? Mooie kleuren, soepele scherpstelling en de ‘lekkere’ ligging in de hand. Het gezichtsveld is 126 meter.

De fabrikant heeft dit model helemaal gerestyled. Het werd lichter en ligt dus beter in de hand. Verder roemen de testers dit model vanwege het heldere beeld. Het gewicht is 692 gram en het gezichtsveld 120 meter. Ik vind het zelf wel een strak en stoer model. Bovendien één van de goedkopere modellen in deze test.

De Bynolyt Stork is met de Vortex Diamondback in zijn prijsklasse het beste instapmodel. Voor de beginnende vogelaars en voor de allround natuurliefhebber is dit een degelijk en betaalbaar model. 

Een verrassende outsider in dit overzicht. Ik kwam dit model tegen en ontdekte dat de Kowa-verrekijkers een enorme inhaalslag hebben gemaakt op het gebied van kwaliteit. En dat de prijs ook nog eens acceptabel is, is mooi meegenomen.

* Met een bestelling via één van deze partners steun je de visdief; dit kost je niets extra's.