Fitis versus tjiftjaf

Hoe moeilijk kan vogels kijken zijn? Soms best moeilijk! Kun jij een fitis onderscheiden van een tjiftjaf als ze geen geluid maken? Dan ben je een ervaren vogelaar. De meeste mensen, waaronder ikzelf, zullen er moeite mee hebben (en altijd houden). Hoe erg dat is, is maar de vraag. Ook zonder naam is een vogel mooi, toch? Maar we zijn niet voor niets mens, dus we willen begrijpen en op naam brengen. Ben jij ook een mens en wil je voortaan fitis en tjiftjaf op naam kunnen brengen in de vrije natuur? Bekijk dan deze video waarin achtereenvolgens tjiftjaf no. 1, fitis en tjiftjaf no. 2 voorbij komen (inclusief geluid).

Overigens dacht ik bij tjiftjaf no. 2 dat ik een rietzanger aan het opnemen was. Ik had in molengebied Kinderdijk namelijk een rietzanger in het riet vlakbij horen zingen. En plots kwam hij te voorschijn. Ik richtte snel mijn camera, maar toen die een tijdje aan het opnemen was, hoorde ik plots de alarmroep van een tjiftjaf! Wat bleek: de tjiftjaf zat schuin boven de rietzanger en met het blote oog had ik niet gezien dat ik de ‘verkeerde’ vogel aan het opnemen was. De rietzanger hoor je trouwens zingen in de afsluiting waarin het avondlicht op het riet schijnt. Ziezo mens, en nu kijken!