Explosieve zang van een cetti’s zanger

Terwijl ik gisteren de grutto’s langs de rivier de Lek bij Nieuw-Lekkerland filmde, hoorde ik tot mijn verrassing een cetti’s zanger. Uit het niets, die karakteristieke uitbarsting en daarna stilte. Om een paar minuten later opnieuw uit te barsten. Ik ben een tijdje blijven staan tot hij opnieuw van zich liet horen. Nu ‘kwebbelde’ hij ongeveer een minuut lang.

Ik heb hem trouwens ook gezien. Een paar keer. Bruin en schichtig, laag bij de grond en onopvallend als een muis. Dat ging iets te snel voor De Visdief die zijn hoofd niet eens kon draaien zonder een paar hechtingen lelijk te voelen trekken.

Een video van alleen maar struikgewas en riet deze keer. Dit is mijn eerste waarneming van een cetti’s zanger in Nederland. Eerder zag ik hem in Frankrijk, in De Brenne. Toen ook al zo schichtig en feitelijk onzichtbaar in het struikgewas. Maar die was nóg harder, het tuitte destijds in mijn oren. Wat een geluid!