Euro Birdwatch 2019 najaarstrek

Euro Birdwatch

Misschien heb je ze vandaag zien staan: groepjes vogelaars met verrekijker op de bord en telescoop op hoog statief. Ik wel in elk geval. Ik liep een groepje tegen het lijf op de Tongplaat, een deel van de Biesbosch. Daar stonden ze trekvogels te tellen, want: het was Euro Birdwatch vandaag! Een internationaal evenement waar duizenden vogelaars aan mee doen. Ze tellen trekvogels op hun tocht naar het zuiden. En laten daarmee ook het belang zien van het beschermen van vogels en hun leefgebieden. Chapeau voor iedereen die zich hiervoor heeft ingespannen!

Ik liep eerlijk gezegd nietsvermoedend door de Tongplaat en wandelde een beetje mismoedig in de richting van het zogenaamde ‘Van der Neut-bankje’ waar het wandelpad eindigt. Ik had nog niet veel bijzonders gezien, laat staan gefilmd. Daar zag ik ze staan, een stuk of twintig vogelaars. Ze tuurden in de lucht, brachten om de haverklap kreten voort als ‘dertig gaaien’ en ‘vier zwarte mezen’ en ‘twee zwarte sterns’ en ‘twee rovers, wat zijn het, buizerds?’ Vaak riepen ze iets en stond ik wild om me heen te kijken waar ze de vogels zagen. Worden mijn ogen nu zo oud, of stond ik gewoon niet op te letten? Vaak zag ik ze pas na lang zoeken. Maar wat wel duidelijk was: er passeerden vandaag uitzonderlijk veel trekvogels de Tongplaat.

Hoogtepunten tijdens Euro Birdwatch vanmorgen

Vooral de gaaien, voor mij eigenlijk nog altijd Vlaamse gaaien, vielen op. Om de paar minuten kwam er uit het westen weer een groepje voorbij vliegen, vaak tientallen tegelijk. Een Vlaamse gaai in een boom krijst voortdurend, maar deze vlogen in stilte voorbij. Er zijn in totaal maar liefst 1.013 Vlaamse gaaien voorbij gevlogen vandaag! Dat is echt een reusachtig aantal. Een ander hoogtepunt was natuurlijk de visarend. Daar was ik eerlijk gezegd voor naar de Tongplaat gereden. Binnenkort trekt deze machtige roofvogel naar het zuiden en dan moeten we weer wachten tot eind april om hem weer te zien. Andere soorten die ik graag had gezien, maar die voor of na mijn bezoek voorbij vlogen waren morinelplevier, boomleeuwerik en kruisbek. Bekijk op de website van de Vogelwerkgroep Biesbosch het totaaloverzicht van waargenomen trekvogels.

Landelijke uitslag Euro Birdwatch 2019

Vogelbescherming Nederland maakte vanavond bekend welke trekvogels vandaag het meest zijn geteld. Op nummer één staat de spreeuw en, geheel in lijn met de telling op de Tongplaat, op nummer tien de gaai. De top tien ziet er als volgt uit:

  1. spreeuw 159.905
  2. kolgans 69.497
  3. vink 54.344
  4. sijs 47.026
  5. zanglijster 31.922
  6. kokmeeuw 21.920
  7. graspieper 19.081
  8. koperwiek 16.848
  9. grauwe gans 15.533
  10. gaai 14.331
Euro Birdwatch 2019

De beste telescopen om vogels mee te kijken: