Euro Birdwatch 2019 najaarstrek

Euro Birdwatch

Misschien heb je ze vandaag zien staan: groepjes vogelaars met verrekijker op de bord en telescoop op hoog statief. Ik wel in elk geval. Ik liep een groepje tegen het lijf op de Tongplaat, een deel van de Biesbosch. Daar stonden ze trekvogels te tellen, want: het was Euro Birdwatch vandaag! Een internationaal evenement waar duizenden vogelaars aan mee doen. Ze tellen trekvogels op hun tocht naar het zuiden. En laten daarmee ook het belang zien van het beschermen van vogels en hun leefgebieden. Chapeau voor iedereen die zich hiervoor heeft ingespannen!

Ik liep eerlijk gezegd nietsvermoedend door de Tongplaat en wandelde een beetje mismoedig in de richting van het zogenaamde ‘Van der Neut-bankje’ waar het wandelpad eindigt. Ik had nog niet veel bijzonders gezien, laat staan gefilmd. Daar zag ik ze staan, een stuk of twintig vogelaars. Ze tuurden in de lucht, brachten om de haverklap kreten voort als ‘dertig gaaien’ en ‘vier zwarte mezen’ en ‘twee zwarte sterns’ en ‘twee rovers, wat zijn het, buizerds?’ Vaak riepen ze iets en stond ik wild om me heen te kijken waar ze de vogels zagen. Worden mijn ogen nu zo oud, of stond ik gewoon niet op te letten? Vaak zag ik ze pas na lang zoeken. Maar wat wel duidelijk was: er passeerden vandaag uitzonderlijk veel trekvogels de Tongplaat.

Hoogtepunten tijdens Euro Birdwatch vanmorgen

Vooral de gaaien, voor mij eigenlijk nog altijd Vlaamse gaaien, vielen op. Om de paar minuten kwam er uit het westen weer een groepje voorbij vliegen, vaak tientallen tegelijk. Een Vlaamse gaai in een boom krijst voortdurend, maar deze vlogen in stilte voorbij. Er zijn in totaal maar liefst 1.013 Vlaamse gaaien voorbij gevlogen vandaag! Dat is echt een reusachtig aantal. Een ander hoogtepunt was natuurlijk de visarend. Daar was ik eerlijk gezegd voor naar de Tongplaat gereden. Binnenkort trekt deze machtige roofvogel naar het zuiden en dan moeten we weer wachten tot eind april om hem weer te zien. Andere soorten die ik graag had gezien, maar die voor of na mijn bezoek voorbij vlogen waren morinelplevier, boomleeuwerik en kruisbek. Bekijk op de website van de Vogelwerkgroep Biesbosch het totaaloverzicht van waargenomen trekvogels.

Landelijke uitslag Euro Birdwatch 2019

Vogelbescherming Nederland maakte vanavond bekend welke trekvogels vandaag het meest zijn geteld. Op nummer één staat de spreeuw en, geheel in lijn met de telling op de Tongplaat, op nummer tien de gaai. De top tien ziet er als volgt uit:

  1. spreeuw 159.905
  2. kolgans 69.497
  3. vink 54.344
  4. sijs 47.026
  5. zanglijster 31.922
  6. kokmeeuw 21.920
  7. graspieper 19.081
  8. koperwiek 16.848
  9. grauwe gans 15.533
  10. gaai 14.331
Euro Birdwatch 2019

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.