Over de voor- en nadelen van een raamstatief

De voor- en nadelen van een raamstatief. Een technische kop dit keer. Zo technisch ben ik niet, sterker nog, weinig mensen zo onhandig als ik. Slopen is makkelijk, iets maken ho maar. Maar mijn camera op een raamstatief schroeven, dat gaat nog net.

Zwerm goudplevieren

Vorige week deed ik een rondje Zeeland. Achter Zierikzee, een fraai stadje om te bezoeken – ik liet het letterlijk links liggen – vind je uitgestrekte karrenvelden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Die in deze tijd van het jaar tjokvol goudplevieren zitten, zo ontdekte ik. Al bij aankomst vloog een enorme zwerm boven de weilanden met de brakke watertjes. De zwerm ging zitten, maar vloog na een halve minuut toch weer op. Weer even zwermen en neerdalen, nu een stukje dichterbij. Vroeger jaagde men fanatiek op de goudplevier, in elk geval in Friesland, zo las ik in het boek Heer- en broodjagers. Honderden goudplevieren op één dag. Geschoten of gevangen met het net. Een aantal jagers is nog altijd actief, maar nu als vogelringer. Dat vind ik een stuk beschaafder.

Lekker comfortabel vogels kijken vanuit je auto

Maar nu over naar die technische kop. Over de voor- en nadelen van een raamstatief. De voordelen opsommen is niet zo heel moeilijk. Je schroeft het statief op je raam en klaar is Kees. Hou je al de andere ramen dicht, dan zit je zo goed als windstil. Je zit in de auto en dat voelt voor de vogels een stuk veiliger aan. Vaak blijven ze gewoon zitten, zelfs al zitten ze op slechts een paar meter afstand. En wat voor een camera geldt, geldt natuurlijk ook voor de telescoop en zelfs voor je verrekijker. Veel verrekijkers hebben een schroefdraad en passen op een raamstatief. Lekker comfortabel vanuit je auto vogels kijken aan de rand van een natuurgebied. Heerlijk toch?

Nadelen van het raamstatief

Maar een raamstatief heeft ook nadelen. Het begint met het perspectief. Loopt of zit de vogel op de grond, dan richt je de camera altijd schuin naar beneden. Geen fraai perspectief. Het zou al een stuk beter zijn als je de autodeur opende en je gewone statief op de grond zou zetten. Ga zelf op de drempel zitten, achter de autodeur. Vaak hebben de vogels je dan niet in de gaten. Wat is ook wel eens doe is onder de deur gaan liggen. Plat op de grond. Zo filmde ik eens een aalscholver voor de Neeltje Jans. Ik kroop onder de deur door, langzaam naar hem toe. Hij bleef nog zitten ook! Toen ik opstond, vloog hij alsnog op. Waarmee ik maar wil zeggen: was ik naar hem toegelopen, dan had ik hem niet kunnen filmen.

Een ander nadeel is dat de auto bij nader inzien toch niet zo stabiel blijkt. Komt er een andere auto voorbij rijden, dan zal je auto vrijwel altijd bewegen. Ben je aan het filmen, dan staat dat niet fraai. Heb je niet de zwaarste auto, dan registreert de camera ook feilloos de kleinste bewegingen die je zelf maakt. Maar het allergrootste nadeel van het raamstatief is wel dat je tijdens het filmen de horizon aardig ziet kantelen. Draai een beetje te ver door en je ziet de dijk opeens in een hoek van ik weet niet hoeveel graden… Je ziet het duidelijk in het filmpje met de goudplevieren. De dijk komt schuin in beeld en ik corrigeer dat door het raamstatief terug te duwen. En dat knerpt lekker. En dat hoort ook al niet.

Raamstatief goed gebruiken

Wil ik hiermee zeggen dat je maar geen raamstatief moet aanschaffen? Ik zou niet durven. Zeker om vogels te kijken door telescoop of verrekijker is het raamstatief reuze handig. De voordelen zijn levensgroot. En voor het filmen ook, mits je de nadelen maar een beetje kunt relativeren. En er mee leert om te gaan. Bij harde storm kun je het raamstatief beter niet gebruiken. Tenzij de wind van de andere kant komt en je de camera uit de wind kunt plaatsen. Ik adviseer je in dat geval ook om niet tot het uiterste te gaan met je vergroting. Hoe sterker de vergroting, hoe groter de impact van de kleinste trilling. Pas overigens ook op bij het vastzetten van je camera. De meeste camera’s zijn gemaakt van hard plastic. Schroef je het raamstatief te hard aan, dan kan het plastic gaan scheuren.

Alternatief: rijstzak

Een alternatief voor het raamstatief is de rijstzak. Een zak die met rijst of bonen is gevuld en die je in de raamopening van je auto hangt. Eerlijk gezegd vind ik de rijstzak vooral handig als je fotografeert. Dan hou je de camera immers stil. Maar om te filmen moet je vaak in een vloeiende beweging draaien. Dat is met een rijstzak wat lastiger dan met een raamstatief, is mijn ervaring.

Een raamstatief is vooral handig wanneer je vogels wilt scoren, of wanneer je vogels op ooghoogte kunt filmen. Ga je voor het mooiste perspectief dan zit er niets anders op dan contact te maken met Moeder Aarde. Heerlijk languit gelegen op het strand, plat als een schol, op een talud of in de modder van Waddenzee of Oosterschelde. En je camera op de grond, even hoog als de steltlopers voor je. Dat is het mooist. Wist je dat ook daar een handig statief voor is? Het zogenaamde grondstatief. Zo plat als een pannenkoekenpan, maar met een schroefdraad in het midden. Die heb ik nog niet, maar reken maar dat ik die binnenkort wel heb…