Elke vogelaar heeft het wel eens verkeerd

Stond ik bij de grutto’s in de Biesbosch te kijken, en bij de bonte strandlopers, zag ik plots twee andere steltlopers aan komen waden. Mijn camera liep en lag een beetje wiebelig op de bonenzak en dus was loslaten er niet bij. Het schermpje op mijn camera maakte het beeld er niet echt duidelijker op en dus verkeerde ik in eerste instantie in de veronderstelling dat het kemphanen waren. Die waren immers ook gemeld in de Noordwaard, en een flinke groep nog ook!

Tja, elke vogelaar heeft het denk ik wel eens bij het verkeerde eind. De kemphanen bleken geen kemphanen maar tureluurs! Daar kwamen ze aanlopen met hun knaloranje poten en de oranje aanzet op de snavels. Even later beweer ik zelfs dat tureluurs in zomerkleed prachtige witte spikkels hebben. Die fout moet zijn oorzaak hebben in het feit dat het twee uur was en ik nog niet had gegeten. Wie mij kent weet dat ik dan onzin ga uitkramen. Het moeten natuurlijk bruine spikkels zijn. Bekijk deze tureluur maar eens, wat een prachtig beest zo helemaal in zomerkleed!

Fouten maken mag, ook bij vogels kijken. Je zult er niemand iets mee aandoen hoor. Toen ik even later door de verrekijker keek, wist ik natuurlijk genoeg. Mooie steltlopers die je deze weken mee op kunt zien lopen met bonte strandlopers, grutto’s, kemphanen, witgatjes en zo nog een paar soorten: