Eerste opname van vandaag

De eerste opname van vandaag deed ik in mijn pyjama en vanuit het doucheraampje: een stel putters was neergestreken in de boom voor ons huis en was omstandig bezig het verenkleed te poetsen. Mooi dat dat boompje er nog staat! In mei moeten we altijd even een paar kritieke weken doorstaan: dan ligt de bloesem in dikke lagen op stoep en oprit en hebben sommige bewoners het niet zo op de bloemblaadjes. Ze kleven aan de schoenen en je neemt ze zo mee naar binnen. Maar ik zeg: voor elk huis een boom, met of zonder bloesem, kan me niet schelen. Wie wil er nou geen putters voor zijn huis? Wat een kleurenpracht! En je krijgt niet alleen putters voor je huis, dit is het rijtje soorten dat al in het boompje neerstreek: turkse tortel, boomkruiper, koolmees, pimpelmees, putter, vink, sijs, winterkoninkje, kauw, staartmees, grauwe vliegenvanger en tjiftjaf. En als ik de vogels in de bomen aan de andere kant de straat mee smokkel dan komen daar nog bij: grote bonte specht, houtduif, vlaamse gaai, ekster en zwarte kraai. Het nut van bomen in de wijk acht ik bewezen en daarom nogmaals: voor ieder huis een boom!

Zakgids Roofvogels van Europa