Een waterpieper in de Biesbosch

Afgelopen zaterdag dacht ik vanuit de auto van dichtbij een graspieper te filmen. Tijd om de pieper met mijn verrekijker te bekijken had ik niet. Tijdens het bekijken van de beelden dacht ik dat het wel eens een andere soort zou kunnen zijn. Een oeverpieper of een waterpieper? Ik natuurlijk mijn vogelgids Vogeldeterminatie geraadpleegd, maar ik kwam er toch niet helemaal uit. Ik bleef twijfelen tussen oeverpieper en waterpieper. Kijk, dan is Facebook weer handig. Je plaatst een foto en roept heel hard HELP. Gelukkig waren er al snel een paar mensen zo vriendelijk te reageren: het is een waterpieper. Voor het eerst van leven een waterpieper gezien (en bovendien ook nog eens gefilmd).

top 10 de allerlaatste

3 reacties op “Een waterpieper in de Biesbosch

 1. Hoi Diederik,

  Grote dank voor je reactie. Bij piepers in een voor mij vreemd gebied sta ik eigenlijk altijd een beetje in dubio. Ik heb hem inderdaad wel geluid horen maken, maar vanuit de auto leek het inderdaad sterk op dat van een graspieper. Ach, een beetje puzzelen blijft altijd leuk en anders hebben we de sociale media nog ;-). Goed weekend en groeten, Jako

 2. Ha Jako,

  Tip:
  Als je het geluid van de waterpieper vergelijkt met die van de oeverpieper en graspieper wordt een determinatie over het algemeen ook makkelijker.
  Je hoort geen grote verschillen, maar met enige oefening onderscheid je de drie soorten van elkaar met het gehoor.

  Groeten,

  Diederik.

Reacties zijn gesloten.