vogeltocht door de biesbosch

Een vogeltochtje door de Biesbosch

Mijn tachtigste vlog, waar moet die nu opgenomen worden? Ik dacht daar eerlijk gezegd niet bewust over na, maar het kwam toch goed uit dat de Biesbosch het decor werd. Dit is toch wel het meest uitgestrekte natuurgebied in de regio waar ik woon. En ook nog eens een heerlijk gebied om een vogeltocht te maken.

Vier soorten wilde ik zien, had ik me voorgenomen. De zeearend, het nonnetje, de grote zaagbek en de ijsvogel. De zeearend had ik al snel te pakken. Ik zag er boven de Noordwaard plots twee opstuiven. Het leek wel prooi-overdracht. Snel langs de dijk mijn auto stilgezet en jawel, in de verte, langs het water, zag ik er twee zitten. Een volwassen en een jong, waarvan het volwassen exemplaar zich al snel met een rotgang uit de voeten maakte. Terwijl ik mijn vlog zat te monteren zag ik trouwens dat er nog een derde zeearend bij zat! Wat een weelde daar in de Biesbosch!

Voor de grote zaagbek reed ik naar de Spieringsluis, maar helaas, daar zat een hengelaar zijn geluk te beproeven. Omdat grote zaagbekken behoorlijk schuw zijn, zag ik er geen. Ook de ijsvogel liet zich daar niet zien. Dan dus maar op naar het Gat van Lijnoorden. Daar is altijd van alles te zien, waaronder het nonnetje. Sterker nog, ik vind die plek de beste locatie om nonnetjes te zien. Die wens kwam wel uit. Eerst zag ik er één die ik opperbest kon filmen. Een kwartier later zag ik er zelfs drie.

De ijsvogel liet verstek gaan, maar liet zich waardig vervangen door een paartje roodborsttapuiten dat in de Biesbosch overwintert. En de grote zaagbek? Terwijl ik naar de uitgang reed, zag ik er voorwaar nog eentje door de rietkraag schemeren. Natuurlijk zag ik nog tal van andere watervogels, want de Biesbosch zit momenteel tjokvol eenden. Zaterdag geef ik een excursie rond het Gat van Lijnoorden. Hopelijk zien we dan ook weer zoveel.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)