‘Een uitnodiging om te genieten van de schoonheid van de natuur, de pracht van de vogels, de kracht van verwondering.’ Interview met Agnes Wené

In haar boek Fluitend door het leven neemt Agnes Wené je mee in de magische wereld van vogels kijken en vertelt ze hoe een winterkoninkje haar na een burn-out weer tot leven bracht. Eerder schreef ik een recensie over haar hartverwarmende boek. Ik raakte in contact met haar en stelde haar voor mijn rubriek Interview een paar vragen over vogels kijken, de mooiste vogelgebieden in België en de reacties op haar boek.

Vogels kijken bracht je weer in balans, schrijf je in Fluitend door het leven. Hoe verliep dat proces?

Ik zat al een tijdje thuis, totaal opgebrand en uitgeblust. Ik kon werkelijk niets meer. Tot die ochtend in de tuin, de leegte voor me instarend. Een zingend Winterkoninkje vangt mijn aandacht, verwondering om zoveel schoonheid stroomt door mijn lichaam. Een geruststellend gevoel sijpelt binnen, het herinnert me dat schoonheid en geluk in kleine dingen zitten, in ieder moment dat ik bewust aanwezig ben. Op dat moment werd een nieuwe passie geboren, vogels spotten, herkennen, luisteren.  Het vogels spotten – en bij uitbreiding het in de natuur zijn – bleek een helend proces te zijn.

Ik schreef Fluitend door het leven voor iedereen die geleefd wordt, te weinig tijd heeft, snakkend naar rust, tegen iets aanlopend, op de rand van een burn-out, of er al midden in. Voor iedereen die het gevoel heeft dat het anders mag, misschien wel moet, en die bewust kiest voor een momenten van zelfzorg om te herbronnen. Maar het is ook een uitnodiging om te genieten van de schoonheid van de natuur, de pracht van de vogels, de kracht van verwondering.

Het boek is enerzijds een ‘how to’ (hoe start je met vogelspotten), maar anderzijds vertelt het ook wat het met je doet en hoe je je ermee kan herbronnen.

Wat zijn de drie mooiste vogels die je hebt gezien en waarom? En welke drie vogels staan bovenaan je bucketlist?

Een ijsvogel blijft omwille van zijn opvallende verschijning een bijzondere vogel. Elke keer ik er een spot, voelt het als bijzonder. Vorig jaar zag ik voor het eerst auerhoen in de Oostenrijkse Alpen. Twee weken gelden passeerde er daar weer een op mijn pad. Dat blijft uniek! En ook de ontmoeting met een Oeraluil in Transsylvanië zal ik niet snel vergeten. De vogel scheerde langs mijn rug en posteerde zich duidelijk zichtbaar in een boom op enkele meters van me verwijderd. Zijn boodschap was duidelijk.

Ik heb niet echt een vogel bucketlist, maar uilen en roofvogels blijf ik imposant vinden en een hop wil ik ook nog wel eens spotten.

Wat zijn jouw favoriete vogelgebieden?

Een waar vogelparadijs is Vijverland De Wijers dat zich uitstrekt over Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Heusden-Zolder, Genk, Houthalen-Helchteren en Lummen. Bij de vele vijvers rusten of nestelen tal van riet- en moerasvogels. Je maakt hier een goede kans om Woudaapje, Waterral, Kleine Zilverreiger, Roerdomp, Baardman… en veel meer leuks te spotten.

Je vindt me ook regelmatig in de Doelpolderweiden. Gedurende het hele jaar kan je doortrekkende en pleisterende vogels waarnemen. Aantallen Lepelaars en Zwarte ruiters kunnen in juli-augustus toenemen tot meer dan 100 vogels. In de wintermaanden zijn de kreken en graslanden gevuld met duizenden eenden en ganzen die af en toe verstoord worden door een jagende Slechtvalk, Bruine kiekendief of Blauwe kiekendief. Ook Smelleken wordt er wel eens jagend gezien. Als je dit gebied bezoekt kan je het combineren met de naastgelegen Prosperpolder en het Schor van Doel. Een ware aanrader!

Maar ik ga niet altijd ver weg en het groen in om vogels te spotten. Wat ik zo bijzonder vind aan vogels spotten is dat je het altijd en overal kan doen: als ik uit mijn keukenraam kijk, fietsend naar mijn werk, wachtend op de tram…. Ze zijn er altijd!

Hoe reageren mensen op je boek?

Ik krijg hele mooie reacties op het boek. De vormgeving kan klaarblijkelijk heel veel mensen bekoren. Een boekhandelaar liet zich zelfs ontvallen dat hij het ‘de mooiste cover van het jaar’ vindt. Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk op de inhoud en ook daar zijn de reacties lovend. Regelmatig krijg ik een berichtje van onbekenden die me bedanken voor het boek, dat het hen helpt, dat ze er rust mee vinden, dat het hen de natuur heeft ingeduwd…

En ook de persaandacht is enorm geweest. Van Vroege Vogels en De Telegraaf tot het journaal en alle Belgische kranten toe… Knack Weekend nam het woord ‘Birder’ zelfs recent op in zijn lijst van ‘Woorden van 2019’ naar aanleiding van het boek en de hele commotie die er rond ontstaan is… Mooi toch!

Met mijn hartelijke dank aan Agnes Wené voor haar medewerking aan dit interview. De foto boven dit artikel is gemaakt door Sjaak Huijer.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)