roerdomp

Een roerdomp in de Brabantse Biesbosch

Als je mij een roerdomp in het vooruitzicht had gesteld, dan was ik vrijwel zeker mee op vogeltocht gegaan. Maar vanmorgen was er geen zekerheidje, sterker nog, na een uur dwalen door de Brabantse Biesbosch had ik niet één fatsoenlijke opname. Ja, die van het wuivende riet waarmee ik het filmpje hieronder begin. En toen, opeens als bij verrassing, een grote verrassing, zag ik een wel heel merkwaardige pluk riet in het riet. Licht, te licht. En te dicht ineen, als een ovale bal. Kon niet missen: een roerdomp. Die had ik al eens eerder in de Biesbosch gefilmd, maar in een flits en niet al te netjes. Vanmorgen keek ik hem ruim vijf minuten in de ogen.

Beste periode om de roerdomp te zien

De beste periode om de roerdomp te zien, is de winter. Bij vorst of als de winterzon goed doorkomt, treedt hij nogal eens uit het riet. Optimaal is een combinatie van beide: vorst en riet waarbij hij over het ijs kan lopen. Op jacht naar kleine gewervelde dieren (vissen, kikkers, woelmuizen) zo leert ons de vogelgids Alle vogels van Europa. Vanmorgen geen vorst, wel zon. En een koude wind die de roerdomp nu juist probeerde te omzeilen. Hij schuilt achter een dichte pluk riet met zijn kop in de zon.
Typisch Hollandse vogel

Het door mij al veel aangehaalde Handboek Vogels van Nederland en België is nu wel heel toepasselijk. Een roerdomp op de voorkant! De roerdomp als typisch Hollandse vogel kan ik me wel voorstellen. Zeker in vroeger tijden moet het hebben gewemeld van de roerdompen. Toen er nog uitgestrekte moerassen waren, brede oevers met veel riet, en vooral: rust op het platteland. Nu broeden er nog een schamele 400 paartjes in Nederland. De roerdomp profiteert van de aanleg van nieuwe natuurgebieden. Maar bestaande natuurgebieden verruigen en daar neemt het oppervlakte riet juist af. Of er echt meer roerdompen bijkomen in ons land is maar de vraag.

Optimale schutkleur

Een schamele vierhonderd paartjes. Dat is niet veel. Voeg daarbij dat de roerdomp een nogal verborgen leven leidt en je snapt dat je de roerdomp niet vaak te zien krijgt. En staat hij een keertje aan de rand van de rietkraag, dan moet je oog er maar net opvallen. Want de roerdomp is de kampioen schuilhouden in ons land. Zijn verenkleed valt helemaal samen met het riet waarin hij leeft. Zeker in de winter wanneer het riet is verdord en precies dezelfde kleur heeft als de roerdomp. Voelt de roerdomp zich bedreigd, dan zal hij in eerste instantie kiezen voor de paalhouding. Hij steekt zijn o zo stevige snavel de lucht in. Maar weinig mensen die hem dan nog zien. Kom je echt te dichtbij, dan sluipt hij het riet in. En gaat het dan nog van kwaad tot erger, pas dan zal hij opvliegen.

Waar je de roerdomp in de Biesbosch kunt zien

De roerdomp die ik vanmorgen filmde, kwam ik tegen aan de rand van de Noordwaard, in Polder de Zalm. Een pluk riet na de brug is zijn leefgebied. Nadat hij wegsloop en in het riet verdween, heb ik hem niet meer gezien. Ook langs de Bandijk wordt de roerdomp elk jaar gezien. In de zogenaamde Kleine Hardenhoek. Let op dat dit een doorgaande weg is en er soms best hard wordt gereden. Voorkom gevaarlijke taferelen. Mijn vorige waarneming in de Biesbosch was langs de Noordwaardweg in Polder Vogelenzang. Zo, nu weet je een paar hotspots. Nu nog een portie geluk en dat wens ik je van harte toe.

De roerdomp zag ik nog niet vaak

Roerdompen zag ik nog niet vaak. Ooit, toen de Rammegors nog zoet was, hoorde ik hun geluid. Alsof iemand in een fles zat te blazen. Soms kwam een roerdomp voorbij het vogelkijkscherm vliegen. Maar dat was het wel. Daarna nooit meer een roerdomp gezien, totdat ik begin dit jaar weer eens een rondje deed door de Brabantse Biesbosch. Gevolgd door de waarneming van vanmorgen. Zoals gezegd, ik keek hem ruim vijf minuten in de ogen. En hij op zijn beurt hield mij van onder zijn snavel nauwlettend in de gaten. Je ziet het allemaal in dit filmpje:

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!