roerdomp

Een roerdomp in de Brabantse Biesbosch

Als je mij een roerdomp in het vooruitzicht had gesteld, dan was ik vrijwel zeker mee op vogeltocht gegaan. Maar vanmorgen was er geen zekerheidje, sterker nog, na een uur dwalen door de Brabantse Biesbosch had ik niet één fatsoenlijke opname. Ja, die van het wuivende riet waarmee ik het filmpje hieronder begin. En toen, opeens als bij verrassing, een grote verrassing, zag ik een wel heel merkwaardige pluk riet in het riet. Licht, te licht. En te dicht ineen, als een ovale bal. Kon niet missen: een roerdomp. Die had ik al eens eerder in de Biesbosch gefilmd, maar in een flits en niet al te netjes. Vanmorgen keek ik hem ruim vijf minuten in de ogen.

Beste periode om de roerdomp te zien

De beste periode om de roerdomp te zien, is de winter. Bij vorst of als de winterzon goed doorkomt, treedt hij nogal eens uit het riet. Optimaal is een combinatie van beide: vorst en riet waarbij hij over het ijs kan lopen. Op jacht naar kleine gewervelde dieren (vissen, kikkers, woelmuizen) zo leert ons de vogelgids Alle vogels van Europa. Vanmorgen geen vorst, wel zon. En een koude wind die de roerdomp nu juist probeerde te omzeilen. Hij schuilt achter een dichte pluk riet met zijn kop in de zon.

Typisch Hollandse vogel

Het door mij al veel aangehaalde Handboek Vogels van Nederland en België is nu wel heel toepasselijk. Een roerdomp op de voorkant! De roerdomp als typisch Hollandse vogel kan ik me wel voorstellen. Zeker in vroeger tijden moet het hebben gewemeld van de roerdompen. Toen er nog uitgestrekte moerassen waren, brede oevers met veel riet, en vooral: rust op het platteland. Nu broeden er nog een schamele 400 paartjes in Nederland. De roerdomp profiteert van de aanleg van nieuwe natuurgebieden. Maar bestaande natuurgebieden verruigen en daar neemt het oppervlakte riet juist af. Of er echt meer roerdompen bijkomen in ons land is maar de vraag.

Optimale schutkleur

Een schamele vierhonderd paartjes. Dat is niet veel. Voeg daarbij dat de roerdomp een nogal verborgen leven leidt en je snapt dat je de roerdomp niet vaak te zien krijgt. En staat hij een keertje aan de rand van de rietkraag, dan moet je oog er maar net opvallen. Want de roerdomp is de kampioen schuilhouden in ons land. Zijn verenkleed valt helemaal samen met het riet waarin hij leeft. Zeker in de winter wanneer het riet is verdord en precies dezelfde kleur heeft als de roerdomp. Voelt de roerdomp zich bedreigd, dan zal hij in eerste instantie kiezen voor de paalhouding. Hij steekt zijn o zo stevige snavel de lucht in. Maar weinig mensen die hem dan nog zien. Kom je echt te dichtbij, dan sluipt hij het riet in. En gaat het dan nog van kwaad tot erger, pas dan zal hij opvliegen.

Waar je de roerdomp in de Biesbosch kunt zien

De roerdomp die ik vanmorgen filmde, kwam ik tegen aan de rand van de Noordwaard, in Polder de Zalm. Een pluk riet na de brug is zijn leefgebied. Nadat hij wegsloop en in het riet verdween, heb ik hem niet meer gezien. Ook langs de Bandijk wordt de roerdomp elk jaar gezien. In de zogenaamde Kleine Hardenhoek. Let op dat dit een doorgaande weg is en er soms best hard wordt gereden. Voorkom gevaarlijke taferelen. Mijn vorige waarneming in de Biesbosch was langs de Noordwaardweg in Polder Vogelenzang. Zo, nu weet je een paar hotspots. Nu nog een portie geluk en dat wens ik je van harte toe.

De roerdomp zag ik nog niet vaak

Roerdompen zag ik nog niet vaak. Ooit, toen de Rammegors nog zoet was, hoorde ik hun geluid. Alsof iemand in een fles zat te blazen. Soms kwam een roerdomp voorbij het vogelkijkscherm vliegen. Maar dat was het wel. Daarna nooit meer een roerdomp gezien, totdat ik begin dit jaar weer eens een rondje deed door de Brabantse Biesbosch. Gevolgd door de waarneming van vanmorgen. Zoals gezegd, ik keek hem ruim vijf minuten in de ogen. En hij op zijn beurt hield mij van onder zijn snavel nauwlettend in de gaten. Je ziet het allemaal in dit filmpje:

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?  

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)