zingende rietzanger kinderdijk

Een rietzanger filmen met een levend statief

Gisteravond liep ik na het feestgedruis (ik was jarig) met Carja langs molengebied Kinderdijk. Een overijverige ambtenaar had besloten dat aan weerszijden van het wandelpad de rietkragen gemaaid moesten worden. Nu hebben rietzanger, kleine karekiet en rietgors geen plek meer om te broeden. In plaats van dat de overijverige ambtenaar dit jaar links zou maaien, en volgend jaar rechts… Hij of zij zal vast een natuurscepticus zijn. In elk geval geen PvdD-stemvee. Gelukkig kan het stukje rietkraag bij de brug niet gemaaid worden en daar zat een rietzanger in de pluim.

Maar hoe een zingende rietzanger te filmen als je je statief thuis hebt gelaten? Inzoomen lukt wel, maar levert een schokkerig beeld op dat niet om aan te gluren is. Hoewel, als ik soms beelden zie van beroemde vloggers. Ongelooflijk dat die schokkerige filmpjes honderdduizenden keren bekeken worden en mijn authentieke natuurfilmpjes soms nog geen vijftig keer. Wat een wreed lot voor een natuurgetrouwe filmer. Maar hij gaat onversaagd door met zijn gefilm en dus werd ter plekke een oplossing gezocht voor het ontbrekende statief. En ja, dan is dé oplossing: het hoofd van Carja. En dus had ik dit keer een levend statief, dat nu en dan zelfs tot stilte gemaand moest worden, want het was niet alleen levend, het meende af en toe ook te moeten spreken. Of de dames en heren politici (mag ik waarschijnlijk niet meer zo zeggen) van politieke partijen die zich hebben overgeleverd aan een rabiate vorm van feminisme deze rolverdeling kunnen waarderen, valt te betwijfelen. Maar, beste mensen (neutraal uitgedrukt, ik leer snel), het was de enige oplossing. Op mijn kale en glimmende schedel was de camera immers direct gaan glijden en had ik de lucht gefilmd in plaats van de rietzanger.

Als je deze oplossing desondanks toch niet kunt waarderen, dan stel ik voor dat je in je favoriete politieke partij niet alleen pleit voor een verbod op de vrouw als levend statief, maar ook voor een eerlijke uitruil van de haarproblematiek op mannelijke en vrouwelijke schedels. Wel op vrijwillige basis graag, want wij laten deze eerlijke uitruil vrolijk aan ons voorbij gaan.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. 

Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.

CameraNU.nl

Plaats hier je reactie