zingende rietzanger kinderdijk

Een rietzanger filmen met een levend statief

Gisteravond liep ik na het feestgedruis (ik was jarig) met Carja langs molengebied Kinderdijk. Een overijverige ambtenaar had besloten dat aan weerszijden van het wandelpad de rietkragen gemaaid moesten worden. Nu hebben rietzanger, kleine karekiet en rietgors geen plek meer om te broeden. In plaats van dat de overijverige ambtenaar dit jaar links zou maaien, en volgend jaar rechts… Hij of zij zal vast een natuurscepticus zijn. In elk geval geen PvdD-stemvee. Gelukkig kan het stukje rietkraag bij de brug niet gemaaid worden en daar zat een rietzanger in de pluim.

Maar hoe een zingende rietzanger te filmen als je je statief thuis hebt gelaten? Inzoomen lukt wel, maar levert een schokkerig beeld op dat niet om aan te gluren is. Hoewel, als ik soms beelden zie van beroemde vloggers. Ongelooflijk dat die schokkerige filmpjes honderdduizenden keren bekeken worden en mijn authentieke natuurfilmpjes soms nog geen vijftig keer. Wat een wreed lot voor een natuurgetrouwe filmer. Maar hij gaat onversaagd door met zijn gefilm en dus werd ter plekke een oplossing gezocht voor het ontbrekende statief. En ja, dan is dé oplossing: het hoofd van Carja. En dus had ik dit keer een levend statief, dat nu en dan zelfs tot stilte gemaand moest worden, want het was niet alleen levend, het meende af en toe ook te moeten spreken. Of de dames en heren politici (mag ik waarschijnlijk niet meer zo zeggen) van politieke partijen die zich hebben overgeleverd aan een rabiate vorm van feminisme deze rolverdeling kunnen waarderen, valt te betwijfelen. Maar, beste mensen (neutraal uitgedrukt, ik leer snel), het was de enige oplossing. Op mijn kale en glimmende schedel was de camera immers direct gaan glijden en had ik de lucht gefilmd in plaats van de rietzanger.

Als je deze oplossing desondanks toch niet kunt waarderen, dan stel ik voor dat je in je favoriete politieke partij niet alleen pleit voor een verbod op de vrouw als levend statief, maar ook voor een eerlijke uitruil van de haarproblematiek op mannelijke en vrouwelijke schedels. Wel op vrijwillige basis graag, want wij laten deze eerlijke uitruil vrolijk aan ons voorbij gaan.

De beste vogelgidsen van dit moment:

CameraNU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.