Een Pacifische parelduiker op de Neeltje Jans

Het kan je haast niet zijn ontgaan: er zwemt een Pacifische parelduiker (Gavia pacifica) rond in Nederlandse wateren. Op de Neeltje Jans om precies te zijn. Onze ontmoeting met deze dwaalgast uit Noord-Amerika was er één om nooit te vergeten. We stonden in de Delta Expohaven naar een kuifaalscholver te kijken en kregen van andere vogelaars de tip dat in de Binnenhaven een parelduiker rond zwom. Heel lang hoefden we niet na te denken. We stapten in onze auto’s en reden naar de Binnenhaven. Eerst zochten we aan de verkeerde kant van de haven. Onze tipgevers kwamen ook weer aanrijden en gaven aan dat we aan de andere kant van de Binnenhaven moesten zijn, en inderdaad, we zagen hem vanaf de zuidelijke oever aan de overkant zwemmen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Daarmee was de Pacifische parelduiker nog niet goed gezien! Toen we het havenplateau aan de overkant opreden, was hij net begonnen met jagen. Hij zwom steeds verder van ons vandaan! Wij opnieuw naar de zuidoever van de Binnenhaven in de hoop dat hij tussen de boten aldaar zou gaan jagen. Dat deed hij niet. Hij bleef juist angstvallig tegen de noordoever aangeplakt, maar dreigde de Binnenhaven uit te zwemmen.

‘Ik gokte op een ander scenario.’

Wij dus opnieuw naar de noordoever, waar Sjaak besloot uit te stappen en te voet de oever te verkennen. Ik gokte op een ander scenario: dat de Pacifische parelduiker weer terug zou zwemmen en nog een rondje door de haven zou maken. Mijn gok kwam uit en terwijl ik nietsvermoedend een stel middelste zaagbekken aan het filmen was (ik was de Pacifische parelduiker uit het oog verloren), dook daar opeens de dwaalgast voor me op! Ik volgde hem op zijn tocht richting de sluizen, bekommerde me niet om Sjaak die nog ergens aan de overkant rond zwierf en wist hem aardig te filmen. Het was niet dat ik hem nu zo goed op de korrel kon nemen. Daarvoor bleven de afstanden in de haven te groot.

‘We beschouwden hem nog als een gewone parelduiker.’

Nog altijd beschouwden wij de Pacifische parelduiker als een gewone parelduiker. Ik had al tegen Sjaak opgemerkt dat het mij opviel dat de witte veeg in de flank niet aanwezig was (zoals je in het filmpje over de Kraaijenbergse Plassen kunt zien, had ik daar een paar weken geleden een gewone parelduiker gezien. Duidelijk te zien is de witte veeg in de flank. De zwarte streep in de keel die de Pacifische parelduiker wel heeft en de gewone niet, hadden wij nog niet opgemerkt. We keken geamuseerd toe hoe opeens een hele groep vogelaars toestroomde om de vermeende gewone parelduiker te bewonderen. Dat verbaasde ons niets, want op de Brouwersdam zorgden de ijseenden ook al voor een aardige toeloop.

‘Als we dat hadden geweten…’

Op de terugreis naar de Brouwersdam waar we een nieuwe poging gingen wagen om de ijseenden te zien, controleerde Sjaak de actuele waarnemingen. En toen bleek de gewone parelduiker zo gewoon niet meer. Hij werd ons daar voorgesteld als de Pacifische parelduiker die de dagen erna honderden bewonderaars in de ban zou gaan houden. We hadden dus nietsvermoedend al die tijd een dwaalgast in het vizier die voor het eerst ons land aandeed! Als we dat hadden geweten, dan hadden we de vogel nog wel wat meer van onze tijd gegund.

Praktische tips om de Pacifische parelduiker te zien

Om de actuele waarnemingen van de Pacifische parelduiker te raadplegen, bezoek je deze pagina op waarneming.nl.

Terwijl de Pacifische parelduiker vrijdag 3 januari 2025 in de Binnenhaven rond zwom, zwerft hij vanaf zaterdag 4 januari aan de buitenkant van de Neeltje Jans rond. In de Vluchthaven, tussen het hoofdeiland en de Roggenplaats en rond de Roggenplaat. Dat maakt het vinden van de vogel een stuk lastiger. Gelukkig is het een soort waar menig vogelaar naar op zoek is, dus hou op de Neeltje Jans zeker ook de groepen vogelaars in de gaten.

Het viel ons op dat de vogel tijdens het jagen lange tijd onder water blijft en dat hij dan ook enorme afstanden weet te overbruggen. Het heeft dan ook geen zin om hem op de oever te achtervolgen. Mijn ervaring is dat je beter een strategisch punt kunt uitzoeken en om dan af te wachten tot hij weer komt. Hopelijk duikt hij voor je op.

Aangezien de Pacifische parelduiker behoorlijk op drift is, is de kans groot dat hij binnenkort de Neeltje Jans zal verlaten. Eenmaal op het grote water van de Noordzee of de Oosterschelde zal hij een stuk lastiger te vinden zijn. Tenzij hij parallel aan de zeedijk blijft jagen. Hou daarom de actuele waarnemingen bij als je besluit hem deze week op te zoeken.

Geniet ondertussen ook van alle andere zeevogels die je tegenkomt. Ook de middelste zaagbekken, dodaars, futen, kuifaalscholvers, aalscholvers en andere soorten zijn het bekijken meer dan waard!

Besluit je om er een dagje Zeeland van te maken en ben je op zoek naar andere interessante vogelgebieden in de buurt, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland. In elke beschrijving vind je onder het filmpje de praktische informatie.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!