ode aan de rosse grutto

Een ode aan de rosse grutto

In tijdschrift Vogels van Vogelbescherming Nederland las ik een interessant artikel over trekvogels, waaronder de rosse grutto. De rosse grutto is een taaie rakker en een fenomeen onder de vogels. Wist je dat deze prachtige steltloper in één ruk, dus non-stop, vliegt van zijn broedgebieden in Siberië naar de plek waar hij overwintert, in Nieuw-Zeeland, ongeveer elfduizend kilometer verderop? En dat hij die afstand in slechts acht dagen aflegt?

In mijn vlog bezoek ik de Grevelingendam waar je deze maanden ook rosse grutto’s kunt zien. Er zijn namelijk meerdere broedpopulaties en die van West-Europa broedt op de toendra’s van Scandinavië en maakt in de Waddenzee en Oosterschelde een tussenstop. Om op te vetten voor de volgende etappe, die naar het uitgestrekte waddengebied in Mauritanië aan de Afrikaanse westkust. Ook deze etappe leggen ze in één keer af. Dus ook voor ‘onze’ rosse grutto’s geldt dat ze met rust gelaten moeten worden. Elke vorm van verstoring belemmert hen om voldoende energie op te doen voor de lange en inspannende reis. Is een rosse grutto boven Marokko door zijn energie-voorraad heen, dan snap je wat er gebeurt: hij stort neer en komt om. Nederland heeft dus een grote verantwoordelijkheid voor de rosse grutto en natuurlijk voor al die andere wadvogels die ons land als ideale pitstop zien.

Let op: de rosse grutto weegt ongeveer anderhalve ons. Toen ik dat las, werd mijn bewondering voor deze steltloper alleen maar groter.

Foutje van een paar duizend kilometer

Overigens maak ik in de vlog een foutje van een paar duizend kilometer: de Siberische populatie vliegt in ene keer naar Nieuw-Zeeland en niet naar Australië. De rosse grutto’s doen Australië weliswaar aan tijdens hun trektochten, maar dat is op hun retourvluchtvan Nieuw-Zeeland naar het Hoge Noorden.

Gesponsorde video?

Terwijl ik de vlog zat te monteren, vroeg mijn zoon me of dit een gesponsorde video was. Nou, van sponsoring is geen sprake. Van contact hierover met Vogelbescherming Nederland ook niet. Het thema koos ik zelf, en ook het tonen van tijdschrift Vogels is een eigen initiatief. Ondertussen steun ik het werk van Vogelbescherming Nederland natuurlijk van harte. En hoe meer mensen dat doen, hoe beter.

Een serie vlogs

Een ode aan de rosse grutto. Het is mijn eerste vlog in een serie van ik-weet-nog-niet-precies-hoeveel. De komende dagen ga ik pierenspitten en ga ik op stap met de Basisgids Strandvondsten. Want bij laag water is er op de Grevelingendam nog veel meer te beleven.

Rosse grutto’s op de Grevelingendam

De beste verrekijkers om vogels te kijken (per prijsklasse de beste modellen):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Heerlijk licht gewicht en dus zeer comfortabel vogels kijken.

Helder en contractrijk beeld.

Slank en compact model. 

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!


Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!