vogels kijken in de alblasserwaard vv

Een ochtend vogels kijken in de Alblasserwaard

Vandaag stond het een en ander op het programma waardoor van vogels kijken weinig kwam. Toch wist ik vanmorgen nog een paar uur vrij te maken om de Alblasserwaard in te gaan. Veel verder dan de Donkse Laagten en het Alblasserbos kwam ik niet, maar toen mijn rondje compleet was, had ik toch een aantal mooie momenten kunnen filmen.

De start ligt bij Oud-Alblas. Ik rij in de richting van Papendrecht, dat doe ik vrijwel dagelijks op weg naar mijn werk, en de zon scheen me uitbundig tegemoet. Een groep kokmeeuwen schuimde de weilanden af en dwarrelde af en toe omhoog. In de Donkse Laagten stonden drie grote zilverreigers in een weiland. En op een perceel ernaast liepen twee reeën. Die kom je steeds meer tegen in de Alblasserwaard. Op de Donk pakte ik nog een huismus mee.

Bij het Alblasserbos zat een buizerd op een knotwilg. Vrijwel altijd vliegt een buizerd op zodra ik stop, maar deze koesterde geen argwaan en bleef zitten. Ook daar vlogen kokmeeuwen in het rond en op een gegeven ogenblik ook achter de buizerd. In het Alblasserbos belandde ik plots in een zwerm mezen. Pimpelmees, koolmees, goudhaantje en staartmees vlogen met elkaar mee op. Een goudhaantje wist ik met grote moeite een paar seconden vast te leggen. Een grote zilverreiger vloog op en even buiten Wijngaarden, vlak bij de N214 bleef een tweede buizerd langdurig zitten. Jammer dat hij met zijn rug naar me gekeerd zat, maar mooi dat ook deze bleef zitten. Nog geen kleine zwanen. Ze schijnen wel in de Alblasserwaard te zijn gearriveerd, maar daar moet ik nog achteraan. En ook de roodhalsgans die bij Brandwijk is gezien, wil ik nog gaan opzoeken. Hopelijk later de beelden van deze mooie soorten.

Mijn compilatie van de ochtend zie je hier: