hoornaar wespennest rhoonse grienden

Een nest hoornaars

Het is half oktober, de temperaturen dalen, maar dat deert de hoornaars niet, zo te zien. Tijdens een wandeling door de Rhoonse Grienden stuitten we op een nest hoornaars in een holle knotwilg. De enorme wespen vlogen in en uit.

Soms landde er een hoornaar op mijn hand, en soms op de camera. Die op mijn hand zat mij toch niet lekker. Ik schudde hem snel van me af. Ja, ik wapperde dan wel zo dapper met mijn camera voor dat nest, af en toe kreeg de angst toch ook wel een beetje vat op me. Wat wil je, als zo’n enorme wesp op je af komt vliegen? Hij bromt bovendien als een humeurige beer. Het zijn indrukwekkend mooie insecten, maar heel lief zien ze er niet uit.

Over een beer gesproken… Toen ik met mijn gezicht dicht bij het nest kwam, snoof ik een berenlucht op. Tjonge, wat stonk dat nest. Of dat normaal is voor een nest hoornaars, dat weet ik niet. Maar uit die knotwilg kwam een lucht… Verschrikkelijk.

Stuit ook jij op een nest hoornaars, blijf dan altijd rustig. Ga niet als een wilde om je heen slaan. Ben je echt bang, hou dan afstand en loop snel verder. Wil je de insecten van dichterbij gadeslaan, bedenk dan dat een wesp zijn nest altijd zal verdedigen. Dat is zijn instinct. Voorzichtig en rustig kijken is mogelijk, maar merk je dat de hoornaars een lichte antipathie voor je hebben, dan kun je maar beter maken dat je wegkomt. Of even een stapje achteruit doen en de humeurige exemplaren laten wegvliegen. Om daarna weer wat dichterbij te komen.

Diervriendelijk wespen bestrijden

Ik dacht, laat ik eens kijken of er middelen worden aangeboden om wespen te bestrijden. Want niet iedereen zit verlegen om een wespennest in de tuin of in de spouwmuur. Een van de meest curieuze dingen die ik tegenkwam, was een nepwespennest. Je hangt dit op en het zou de wespen op afstand houden, omdat ze bij het zien van het nepnest menen dat ze het territorium van een ander volk betreden. ‘Geen wetenschappelijk bewijs, maar puur eigen ervaring: het werkt goed. Met de waspinator onder parasol of afdak nog maar sporadisch een wesp. Zelfs bij BBQ nauwelijks meer last,’ regeert iemand. Maar een ander schrijft: ‘Is de prijs absoluut niet waard! Bij mij op het balkon werkt het voor geen meter. De wespen in de buurt komen er juist op af.‘ Lekker tegenstrijdig dus.

Ik kom ook nog tal van andere middeltjes en voorwerpen tegen om wespen te bestrijden. Helaas kom ik ook nog gif tegen. Laten we dat alsjeblieft niet meer gebruiken! Door gebruik van gif, dood je ook tal van andere insecten. En bovendien is gif ook voor jezelf niet best. Heb je een wespennest in de tuin, laat het dan door een professional verwijderen, liefst eentje die geen gif gebruikt. En als het even kan, gewoon genieten van de insecten. En besef dat wespen ook buitengewoon nuttige dieren zijn. Wespen vangen dagelijks namelijk talloze andere insecten. Ze bestrijden ongedierte dus.

Nest hoornaars

De beste verrekijkers om insecten mee te kijken (want deze stellen op heel korte afstand scherp):