hoornaar wespennest rhoonse grienden

Een nest hoornaars

Het is half oktober, de temperaturen dalen, maar dat deert de hoornaars niet, zo te zien. Tijdens een wandeling door de Rhoonse Grienden stuitten we op een nest hoornaars in een holle knotwilg. De enorme wespen vlogen in en uit.

Soms landde er een hoornaar op mijn hand, en soms op de camera. Die op mijn hand zat mij toch niet lekker. Ik schudde hem snel van me af. Ja, ik wapperde dan wel zo dapper met mijn camera voor dat nest, af en toe kreeg de angst toch ook wel een beetje vat op me. Wat wil je, als zo’n enorme wesp op je af komt vliegen? Hij bromt bovendien als een humeurige beer. Het zijn indrukwekkend mooie insecten, maar heel lief zien ze er niet uit.

Over een beer gesproken… Toen ik met mijn gezicht dicht bij het nest kwam, snoof ik een berenlucht op. Tjonge, wat stonk dat nest. Of dat normaal is voor een nest hoornaars, dat weet ik niet. Maar uit die knotwilg kwam een lucht… Verschrikkelijk.

Stuit ook jij op een nest hoornaars, blijf dan altijd rustig. Ga niet als een wilde om je heen slaan. Ben je echt bang, hou dan afstand en loop snel verder. Wil je de insecten van dichterbij gadeslaan, bedenk dan dat een wesp zijn nest altijd zal verdedigen. Dat is zijn instinct. Voorzichtig en rustig kijken is mogelijk, maar merk je dat de hoornaars een lichte antipathie voor je hebben, dan kun je maar beter maken dat je wegkomt. Of even een stapje achteruit doen en de humeurige exemplaren laten wegvliegen. Om daarna weer wat dichterbij te komen.

Diervriendelijk wespen bestrijden

Ik dacht, laat ik eens kijken of er middelen worden aangeboden om wespen te bestrijden. Want niet iedereen zit verlegen om een wespennest in de tuin of in de spouwmuur. Een van de meest curieuze dingen die ik tegenkwam, was een nepwespennest. Je hangt dit op en het zou de wespen op afstand houden, omdat ze bij het zien van het nepnest menen dat ze het territorium van een ander volk betreden. ‘Geen wetenschappelijk bewijs, maar puur eigen ervaring: het werkt goed. Met de waspinator onder parasol of afdak nog maar sporadisch een wesp. Zelfs bij BBQ nauwelijks meer last,’ regeert iemand. Maar een ander schrijft: ‘Is de prijs absoluut niet waard! Bij mij op het balkon werkt het voor geen meter. De wespen in de buurt komen er juist op af.‘ Lekker tegenstrijdig dus.

Ik kom ook nog tal van andere middeltjes en voorwerpen tegen om wespen te bestrijden. Helaas kom ik ook nog gif tegen. Laten we dat alsjeblieft niet meer gebruiken! Door gebruik van gif, dood je ook tal van andere insecten. En bovendien is gif ook voor jezelf niet best. Heb je een wespennest in de tuin, laat het dan door een professional verwijderen, liefst eentje die geen gif gebruikt. En als het even kan, gewoon genieten van de insecten. En besef dat wespen ook buitengewoon nuttige dieren zijn. Wespen vangen dagelijks namelijk talloze andere insecten. Ze bestrijden ongedierte dus.

Nest hoornaars

De beste verrekijkers om insecten mee te kijken (want deze stellen op heel korte afstand scherp):

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski.