Een mol in de tuin lokken, dat zullen de meeste mensen geen aantrekkelijk idee vinden. Een mol ruïneert je gazon. We zien een mol liever gaan dan komen. Er zijn zelfs professionele mollenvangers die mollen met klem en al te lijf gaan. Maar is dat terecht? De bekende Duitse boswachter Peter Wohlleben denkt daar anders over in zijn nieuwste boek De tuin.
Want een mol in de tuin, dat is in zijn ogen goed nieuws! Een mol zorgt ervoor dat de grond in je tuin zich herstelt. De grond in veel tuinen is flink aangestampt. Hierdoor dringen water en zuurstof minder diep de bodem in en dat is niet best voor planten en bomen. De mol graaft tot wel een meter diep om voorraadkelders aan te leggen. Door het gangenstelsel wordt de bodem van lucht voorzien en dat is goed nieuws voor de wortels van je tuinplanten. De vruchtbaarheid van je tuin neemt toe en ook het bodemleven komt in een natuurlijke balans.
Koester de mol in je tuin!
En daarom, koester die mol in je tuin! Peter Wohlleben geeft in zijn boek De tuin een paar tips hoe met een mol in de tuin om te gaan. Probeer je in de allereerste plaats niet te ergeren aan de bruine hopen op je gras. Integendeel: gebruik de fijnkruimelige aarde voor potten en plantenbakken of verdeel het over je grasveld. Na een paar weken zal van het gegraaf van jouw mol vrijwel niets meer te zien zijn.
Mol op diervriendelijke manier uit je tuin verwijderen
Zie je jouw mol toch liever gaan dan blijven, kies dan in elk geval voor een diervriendelijke manier om hem te verdrijven. Er zijn immers ook klemmen te koop waarmee je dit prachtige beestje in ene keer prut knijpt. Realiseer je dat een mol ook maar doet waarvoor het geschapen is. Kies bijvoorbeeld voor een diervriendelijke mollenval. De mol kruipt erin, kan er niet meer uit en je laat hem een eind van je huis weer vrij. Je kunt ook een elektrische mollenverdrijver in je tuin zetten. Die schijnt door ultrasoon geluid de mol uit de tuin te weren. Hopelijk verdrijft het apparaat met de mol ook jou niet uit de tuin!
Mijn broer had ook een mol in de tuin. Toen zag hij het beestje graven. Een schep aan de ene kant van de mollengang. En een schep aan de andere kant van de gang. De mol zat gevangen. Mol gepakt en in een glazen pot met aarde. Even filmen en toen de auto in en de mol in de polder vrijgelaten. Kijk, dat mag je gerust diervriendelijk noemen. Waarom ik zulke beroerde reacties krijg op het filmpje, daar snap ik werkelijk niets van.