indische gans in de sophiapolder bij oostburg sjaak huijer

Een Indische gans in de Zeeuwse polder

Voor zover het ook maar enige waarde heeft: de Indische gans behoort wat mij betreft tot de mooiere ganzensoorten. Wit met een fraaie tekening in de nek. Een kleine gans die kennelijk van ver komt. En die je toch in tal van Nederlandse natuurgebieden kunt zien. Aankomen vliegen is hij niet. In elk geval dit exemplaar niet. Op waarneming.nl zag ik al een eerdere melding en daar stond veelbetekenend bij: exoot. En dat staat voor: afstammeling van een ontsnapt exemplaar.

Ik moest even denken aan het boek Vliegwerk van de Vlaamse kunsthistoricus en vogelaar Matthias Depoorter (een fraaie uitgave trouwens). Maar op de cover prijkt geen Indische gans, het is een roodhalsgans. Wel zie je er een bonte verzameling van allerlei andere exotische vogels waarvan de één wel en de ander niet Nederland heeft veroverd. 

De Indische gans, gefilmd in het Grote Gat bij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen, heeft het erg naar de zin tussen de andere ganzen. Canadese ganzen en brandganzen. Ik filmde er ook nog kemphanen, een groenpootruiter en wulp. En dat allemaal vanuit een charmante vogelkijkhut. Enigszins gedateerd en drager van sporen van vandalisme. Een brandvlek siert een van de planken. Wat zwerfafval, waaronder sigarettenpeuken, suggereren dat niet alle vogelaars zich bekommeren om binnen- en buitenmilieu. Zeker als het water hoog staat, kan ik deze vogelkijkhut aanbevelen. Dan zitten de vogels nog dichterbij de hut en kun je ze goed bekijken en fotograferen.

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt op prijsklasse):