huismoeder bruine nachtvlinder

Een huismoeder tijdens de penalties Rusland – Kroatië

Eerlijk gezegd hoop ik niet dat het vanavond tijdens Frankrijk – België aankomt op penalties. Laten de Rode Duivels maar op de gewenste wijze afrekenen met de Fransen: met een twee nul overwinning in de reguliere speeltijd. Elke andere uitslag mag ook, als die maar in het voordeel van de Belgen uitvalt. En zo niet? Ook dan zal ik vast lekker slapen.
Afgelopen zaterdag deden de strijdende partijen niet onder voor elkaar en kwam het aan op penalties. De Russen tegen de Kroaten. Of het broedervolken zijn weet ik niet. En voor wie ik was, wist ik niet en weet ik nog steeds niet. Het kon me eerlijk gezegd niet veel schelen. Wat me wel kon schelen was de nachtvlinder die onze kamer kwam binnen vliegen, precies toen de reeks penalties begon. Tja, dan gaat mijn aandacht voor het edele voetbalspel subiet verloren. Alles voor de beessies. En dus heb ik de penalties nauwelijks gezien. Oog had ik slechts voor de edele doch ietwat saai geschapen nachtvlinder op onze lamp. Het was een huismoeder, een algemene soort in ons land.

In de ANWB Vlindergids lees ik: ‘Voorvleugels zeer variabel gekleurd en getekend. De grondkleur is roodbruin, grijsbruin of geelachtig, vrijwel egaal of contrastrijk licht of donker gevlekt met in het midden meestal een lichte ringvormige of niervormige vlek.’ Lekker dan. Hoe kun je nu ooit zo’n soort nachtvlinder herkennen?

Welnu, daar heb je tegenwoordig Facebook voor. Snel een beeld uit de opname genomen en deze in een of andere groep geplaatst. Al heel snel antwoordde iemand: inderdaad, een huismoeder. Vooral te herkennen aan de twee donkere vlekken aan weerszijden van de bovenvleugels.

Na afloop van de penalties, terwijl de Kroaten feestvierden en de Russen weenden, ving ik de huismoeder en liet ik hem vrij. Pijlsnel zette hij koers richting de hoge hemel. Hopelijk leeft hij nog en is hij niet opgevreten door een vleermuis.

Echt waar, hoeveel penalties die Belgen vanavond ook moeten nemen: vliegt een nachtvlinder mijn kamer binnen, dan ben ik weer verkocht. Iedere gek zijn gebrek.

Binnenkort vlinders kijken in binnen- of buitenland? Neem dan een van deze vlindergidsen mee:

[huge_it_portfolio id=”33″]