Een havik laat zich horen in een kathedraal van rood licht

Even frisse boslucht opsnuiven, en dat deden we op de Utrechtse Heuvelrug, op Plantage Willem III bij Elst. Mijn doel was om zangvogels als zwarte mees, kuifmees en glanskop te filmen. En met wat geluk de kleine bonte specht en middelste bonte specht erbij. Op een seconde glanskop na, liet geen van deze vogels zich vast leggen. Tja, wat doet een mens dan? Die gaat boomtoppen filmen. Die lopen tenslotte niet weg.

De toppen waren die van de beuken. Het blad is nog vers, en rood, en het licht scheen letterlijk schitterend door en op de bladeren. Het was een feest van licht, of zoals ik het in mijn filmpje hieronder noem: een kathedraal van rood licht.

Ondertussen liet ook de havik zich horen. Toen ik een boomklever probeerde te filmen (wat ook al faliekant mislukte) hoorde ik zijn geluid al. En toen kwam hij nog overvliegen ook! Wat een imposante roofvogel is dat toch. Even later stond ik mijn verhaaltje te vertellen en toen liet hij zich meerdere malen horen. Ik vermoed dat hij een nest heeft, daar in het bos. De kleine jongen in mij wilde natuurlijk maar wat graag op verkenning door het bos, maar dat laat ik maar uit mijn hoofd. Allerwegen word je gewaarschuwd het niet te doen. Je moet je natuurlijk het hele jaar door alleen op de paden begeven, maar in voorjaar en zomer is dat helemaal ontzettend belangrijk. Er liggen jonge reetjes op de grond en die moet je niet verstoren. Voor je het weet verlaat het moederdier haar jong en gaat het kalf reddeloos verloren. Ga daarom liever ook niet met een hond het bos in, en al helemaal niet met een loslopende hond!

Een kathedraal van rood licht. Ook een onverwacht mooie ervaring!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)