Een foeragerende grutto met de melodie Mysterious sorrows

Zojuist besloten tot een experimentje. Lukt het mij mijn opname van een grutto te combineren met uitspraken van beroemde filosofen? Al was het slechts één zin. Van de grootmeester Zymunt Bauman bijvoorbeeld, de bedenker van de term vloeibare wereld. Ik ben namelijk het boek Filosofisch veldwerk van Florentijn van Rootselaar aan het lezen. Hij ging in gesprek met filosofen als Bauman, Nussbaum, Stiegler en Sloterdijk. ‘Niets blijft onaangetast,’ zegt de toen nog levende Zygmunt Bauman. Hij doelt op de snel veranderde wereld. Daarvan kan deze grutto zomaar het symbool zijn. Nog maar enkele tientallen jaren geleden wemelde het nog van de grutto’s in de weidegebieden. Kom daar nu eens mee om! Of de grutto zich daar zorgen over maakt, betwijfel ik. Maar wie weet. Ik vond daarom de melodie Mysterious sorrows best toepasselijk. 
En dan, heel mooi met het oog op de grutto vlak buiten ons dorp: ‘Buiten de polis kunnen alleen engelen en dieren leven.’ Missie geslaagd, deze uitspraak van Bauman brengt mijn gedachten op een of andere manier wel bij deze grutto. Het is zonder twijfel een dier en héél, héél misschien ook wel een engel (wat mij betreft zeker in de betekenis van ‘kwetsbaar wezen’). Ik was immers buiten de polis en daar zat ik gans alleen roerloos achter het hek, met mijn camera gericht op deze fraaie steltloper. Maar er zit wel een adder onder het gras: Bauman heeft het niet over de natuur, hij heeft het over de sociale mens. En die heeft buiten de polis niets te zoeken. Sterker nog, hij haalt Socrates aan die liever gif dronk dan zich uit Athene te laten verbannen. De natuur als ultiem niets-gebied, wij Nederlanders weten het als geen ander. De natuur, die is er om te temmen. Woeste gronden moet in cultuur worden gebracht. En landbouwgebied teruggeven aan de natuur? Voor velen een vreselijke gedachte. Dan nog een laatste uitspraak van de wijze Bauman: ‘We moeten wel veranderen, omdat de omstandigheden ons dwingen. Op de lange duur is onze manier van leven niet duurzaam.’ Of de grutto er dan nog is zullen we zien (of niet).

Zo, en hier zet ik een punt. Of Nussbaum in Filosofisch veldwerk uitspraken doet die ik bij een van mijn filmpjes kan brengen zullen we zien in een volgende blog. Nu eerst mijn grutto en zijn mysterious sorrows:

De beste camera’s om vogels te fotograferen:

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een sublieme camera die excelleert op gebied van fotografie én video. Een professionele camera voor een professionele prijs.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Top of the bill voor professionele fotografen én filmers die de natuur willen vastleggen. Extreem snel, een subliem AF systeem en uitstekende beeldkwaliteit zelfs bij weinig licht. Filmen kan in Ultra HD 4K kwaliteit. 'It is extremely fast, an incredible AF system, and second to none when it comes to shooting in low light.'

Type: Systeemcamera, gericht op filmen

Een 4-6K cinematografische systeemcamera met een full-frame sensor die een sublieme filmkwaliteit biedt. Voor zowel de ervaren cineast als de videoamateur die de hoogste eisen stelt aan zijn filmopnames.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een van de populairste camera's onder amateurfotografen. En een stuk goedkoper dan de camera's hierboven.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Het goedkopere broertje van de Canon EOS 1D. De EOS7D heeft een groot aantal eigenschappen gemeen met zijn professionele broer. Hij is alleen een stuk lichter, heeft een kleinere sensor, maar natuurfotografen kunnen er echt hun hart mee ophalen. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen filmen.

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Een beest van een camera voor iedereen die voorbij de horizon wil fotograferen of filmen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en andere hoogwaardige eigenschappen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Met deze camera schiet ik mijn filmpjes. De vergroting van 50 keer staat gelijk aan een lens van 1.200 millimeter. Een heel prettige camera met ontzettend veel functies. Ook nog eens prettig geprijsd. Helaas geen fotografie in RAW en ook niet filmen in 4K, wel full-HD.

Een prettig geprijsd model met veel mogelijkheden.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Technisch gezien superieur aan de andere compact camera's in dit overzicht. Stelt razendsnel scherp, fotografeert en filmt in Ultra-HD. Kan opslaan in RAW. Alleen de zoom is beperkt tot 25 keer, en dat staat gelijk aan 600 millimeter. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor.

Vanwege de zeer gunstige prijs ook een heerlijk instapmodel voor kinderen.