Een foeragerende grutto met de melodie Mysterious sorrows

Zojuist besloten tot een experimentje. Lukt het mij mijn opname van een grutto te combineren met uitspraken van beroemde filosofen? Al was het slechts één zin. Van de grootmeester Zymunt Bauman bijvoorbeeld, de bedenker van de term vloeibare wereld. Ik ben namelijk het boek Filosofisch veldwerk van Florentijn van Rootselaar aan het lezen. Hij ging in gesprek met filosofen als Bauman, Nussbaum, Stiegler en Sloterdijk. ‘Niets blijft onaangetast,’ zegt de toen nog levende Zygmunt Bauman. Hij doelt op de snel veranderde wereld. Daarvan kan deze grutto zomaar het symbool zijn. Nog maar enkele tientallen jaren geleden wemelde het nog van de grutto’s in de weidegebieden. Kom daar nu eens mee om! Of de grutto zich daar zorgen over maakt, betwijfel ik. Maar wie weet. Ik vond daarom de melodie Mysterious sorrows best toepasselijk. 
En dan, heel mooi met het oog op de grutto vlak buiten ons dorp: ‘Buiten de polis kunnen alleen engelen en dieren leven.’ Missie geslaagd, deze uitspraak van Bauman brengt mijn gedachten op een of andere manier wel bij deze grutto. Het is zonder twijfel een dier en héél, héél misschien ook wel een engel (wat mij betreft zeker in de betekenis van ‘kwetsbaar wezen’). Ik was immers buiten de polis en daar zat ik gans alleen roerloos achter het hek, met mijn camera gericht op deze fraaie steltloper. Maar er zit wel een adder onder het gras: Bauman heeft het niet over de natuur, hij heeft het over de sociale mens. En die heeft buiten de polis niets te zoeken. Sterker nog, hij haalt Socrates aan die liever gif dronk dan zich uit Athene te laten verbannen. De natuur als ultiem niets-gebied, wij Nederlanders weten het als geen ander. De natuur, die is er om te temmen. Woeste gronden moet in cultuur worden gebracht. En landbouwgebied teruggeven aan de natuur? Voor velen een vreselijke gedachte. Dan nog een laatste uitspraak van de wijze Bauman: ‘We moeten wel veranderen, omdat de omstandigheden ons dwingen. Op de lange duur is onze manier van leven niet duurzaam.’ Of de grutto er dan nog is zullen we zien (of niet).

Zo, en hier zet ik een punt. Of Nussbaum in Filosofisch veldwerk uitspraken doet die ik bij een van mijn filmpjes kan brengen zullen we zien in een volgende blog. Nu eerst mijn grutto en zijn mysterious sorrows:

De beste camera’s om vogels te fotograferen: