grauwe klauwier

Een familie grauwe klauwieren op een berghelling

CameraNU.nl

Stiekem had ik er over gedroomd: roodkopklauwieren tegen een Italiaanse berghelling. Ooit, lang geleden, zag ik elke vakantiedag een familie roodkopklauwieren in Hohe Tauern in Karinthië, maar dat was de tijd dat de mensheid nog geen flauw benul had van zoiets als een smartphone. Roodkopklauwieren ben ik echter niet tegengekomen, maar wel op twee plaatsen zijn neef, de grauwe klauwier. In beide gevallen een heel gezin, mannetje, vrouwtje en een stel jongen.

De twee berghellingen waar ik de grauwe klauwieren zag hadden gemeen dat ze begroeid waren met lage struiken afgewisseld met open stukken. Ideaal terrein voor de grauwe klauwier die als een klein soort roofvogel de omgeving afspeurt op zoek naar kevers, hagedissen en muizen.

 

In vroeger tijden broedden er ook in Nederland en Vlaanderen veel grauwe klauwieren, maar hun aantal is door intensivering van de landbouw gekelderd tot zo’n 350 tot 400 paar in Nederland, volgens het Handboek Vogels van Nederland en België. De meeste mensen weten wel dat de grauwe klauwieren er een nogal wrede manier van voedsel verzamelen op na houden: ze prikken hun prooien levend vast aan een doorn of stekel. Een voedselvoorraadje voor een periode waarin er even minder te vangen valt. Bijvoorbeeld als het regent of kouder is.

Vogels kijken rond het Comomeer 

Klik hier voor mijn beste plekjes om vogels en vlinder te kijken rond het Comomeer.


Dan hier de grauwe klauwier op de berghelling:

Grauwe klauwier op de Monte Crocione

De beste natuurreisgidsen voor vogelaars en natuurliefhebbers: