dwergstern markenje sjaak huijer

Een dwergstern vliegt over de dijk bij Markenje

CameraNU.nl

Markenje is een bijzonder vogeleiland in de Grevelingen. Het ligt voor de kust van Goeree-Overflakkee bij Ouddorp en Goedereede. Het is gelukkig niet toegankelijk. Een rustgebied voor bijzondere broedvogels als noordse stern, dwergstern en strandplevier. Toch raad ik je een bezoek aan het eiland aan. Of liever gezegd: ik raad je aan om eens vanaf de zeedijk de vogels op Markenje te bekijken. Je hebt er wel een héél goede verrekijker voor nodig en eigenlijk een telescoop. Want Markenje ligt een paar honderd meter uit de kust en het is niet toegankelijk. Zie die kleine vogels dan maar eens te onderscheiden!

Gelukkig komen de vogels soms op je afgevlogen. De sterns bijvoorbeeld. Tijdens het broedseizoen vliegen die druk heen en weer tussen nest en foerageergebieden. De dwergsterns en visdieven komen laag over het water aanvliegen om vervolgens even laag over de dijk achter je te verdwijnen. Soms vliegen ze daarbij laag over je hoofd. En daarom: ben je in de buurt en is het windstil, ga dan eens op de dijk zitten. En geniet van de vogels. Neem gerust een picknick mee. Dat is dubbel genieten.
De sterns foerageren in de ondiepe wateren rond het eiland. Ook vliegen ze het natuurgebied achter de dijk in. Of ze kiezen voor een vlucht naar de Slikken van Flakkee. Ondiep water te over op en rond Goeree-Overflakkee. Een ideaal eiland dus om sterns te bekijken, want ook de grote stern laat zich er zien. Noordse stern, visdief, dwergstern en grote stern. Dat zijn toch mooi vier soorten sterns.

Wil je weten waar je het beste uitzicht hebt op het vogeleiland Markenje, lees dan mijn uitgebreidere beschrijving.


Leestip

de 101 mooiste vogelkijkgebieden van nederland ger meestersDe 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland is een handig boekje met mooie vogelkijkplekken in Nederland. Wie er graag op uittrekt, vindt in deze gids gebieden met een grote kans om vogels te spotten. Dit kunnen natuurgebieden zijn, maar ook dijken, rivieroevers, plassen of parken, verspreid over heel Nederland.


 

In dit filmpje zie je een dwergstern voorbij vliegen. In de verte ligt het vogeleiland Markenje. Nadeel van sterns is dat ze nogal snel zijn. Met mijn apparatuur haast niet te filmen. Dit filmpje is dus bedoeld om een indruk te geven:

De beste verrekijkers voor kinderen: