buizerd schudt zijn veren

Een buizerd schudt zijn veren

Het broedseizoen is voorbij en de buizerds hebben hun broedgebieden verlaten. Vrijdag, op de Maasvlakte, wemelde het van de buizerds. De meeste zaten roerloos op een paaltje. Ze bewegen hun kop nog niet eens. Maar o wee wanneer een muis zich verroert. Dan komt de roofvogel los van zijn paal en stort hij zich in het groen.

Een buizerd te filmen of te fotograferen valt nog niet mee. Schuwe vogels zijn het. Parkeer ik mijn auto dan blijft hij nog zitten. Pak ik mijn camera, dan zie ik dat hem al kijken. Plaats ik mijn statief op het raam, dan maakt hij al aanstalten. Een paar seconden later vliegt hij op. Een honderd meter verderop landt hij weer op een paaltje. Ik er weer naar toe, nog voorzichtiger. Dit keer heb ik geluk. Hij schudt zijn veren uit en verlaat dan zijn paal. Maar dat schudden heb ik kunnen filmen. Weer een honderd meter verderop. Dit keer laat hij zich wat langer filmen, maar zonder schudden van zijn veren.

Op de braakliggende terreinen op de Tweede Maasvlakte moet het wemelen van de muizen. Zoveel buizerds kom ik er tegen. Een bruine kiekendief wiekte ook over de dorre vlaktes. En een torenvalk wachtte niet tot mijn raamstatief geïnstalleerd was. Een paar jaar geleden zat er weken achtereen een arendbuizerd op de Maasvlakte. Een ongewoon zeldzame roofvogel die het echter prima naar zijn zin had daar. 

Hier mijn filmpje. Ik heb het schudden een paar keer herhaald. Zo denk ik de buizerd iets meer tot leven te brengen:

Buizerd schudt zijn veren.

De mooiste boeken over roofvogels:

Een heel toegankelijk geschreven boek over de zeearend in Nederland én buitenland. 

Combinatie van alle roofvogels en uilen van Europa.Veel duidelijke foto's en toegankelijke informatie.

Handzaam formaat waardoor je het heel makkelijk meeneemt tijdens je vogeltochten.


39 roofvogelsoorten die je in Europa kunt zien.Zéér uitgebreide informatie bij elke soort.

Met vliegbeelden, talloze foto's.

Handige uitvoering die zich uitstekend leent om mee te nemen in het veld.


Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft.