Een blauwborst zie je zelden in je eentje
De blauwborst is weer in het land, alweer een paar weken, en vandaag was mijn missie: het filmen van een blauwborst. Ik twijfelde nog tussen Tongplaat en Zouweboezem. Ik koos voor de Zouweboezem, omdat dat gebied natuurgebied wat compacter is. Ik maak mezelf ook wijs dat de zangvogels in de Zouweboezem een stuk minder bang zijn. Tjiftjaf, fitis, winterkoning, kneu, groenling, cetti’s zanger, rietzanger, het zit allemaal vlak naast het pad en laat zich niet snel afschrikken. Dat bleek ook vanmorgen. Terwijl ik op het vlonder tafeleenden zat te filmen, zat een meter achter me de cetti’s zanger. Weliswaar verstopt in het riet en dus onzichtbaar, maar toch. Zijn explosieve riedel knalde in mijn oren.

Een eindje verder, bij het begin van het vlonderpad, hoorde ik plots een blauwborst. Ik hoorde hem al een tijdje en meende dat hij een eind verderop in het riet zat. Maar hij bleek zowaar heel dichtbij het wandelpad te zitten! Ik was er zelfs ongemerkt voorbij gewandeld. Eerst op een paar onmogelijke plekken achter rietstengels die me het filmen beletten. Toen vloog hij op en landde pardoes op de mooiste plek die er is voor een blauwborst: op een pluim. De wind wiegde de blauwborst vervaarlijk heen en weer, maar hij hield het toch bijna anderhalve minuut uit, daar op die pluim. ‘Een blauwborst zie je zelden in je eentje,’ en daarmee doel ik op de fotograaf die naast me stond. Blauwborsten zijn fotogenieke zangvogels. Zelden dat je er eentje ziet zonder dat iemand anders hem ook ziet. Tenzij je op een vreselijk tijdstip je bed uitrolt of een geheim natuurgebiedje kent natuurlijk. ‘Een cadeautje,’ mompelde de fotograaf nadat de blauwborst in het riet verdween. En toen herinnerde ik me het weer: ik ben vandaag jarig en inderdaad, een mooi cadeautje.

Gisteren nam ik me voor elke dag mijn waarneming te confronteren met uitspraken van filosofen die in het boek Filosofisch veldwerk worden geïnterviewd. Vandaag stond Martha Nussbaum op het programma. Een Amerikaanse filosofe die tal van bestsellers schreef waarvan Woede en vergeving een van haar meest recente is. In het interview spreekt Florentijn van Rootselaar met haar over het fenomeen patriottisme. Ik weet werkelijk niet hoe ik de inhoud van het interview bij mijn blauwborst moet brengen, dus daar zie ik maar van af. Komt ook omdat ik met dat patriottisme helemaal niets heb. Hooguit dat ik wel zou willen dat ons landschap meer trekjes van vroeger zou vertonen. Ach, toch nog een verbinding, zij het een minieme.

Dit zijn trouwens mijn beste gebieden om de blauwborst te zien.

Nu dan toch de blauwborst in al zijn glorie. Met de melodie ‘Serenity’ en een hoop geklikklak van een camera als achtergrondgeluid. Gelukkig ook de prachtige zang van de blauwborst en het geluid van tal van andere vogels rondom:

De beste camera’s om vogels te fotograferen:

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een sublieme camera die excelleert op gebied van fotografie én video. Een professionele camera voor een professionele prijs.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Top of the bill voor professionele fotografen én filmers die de natuur willen vastleggen. Extreem snel, een subliem AF systeem en uitstekende beeldkwaliteit zelfs bij weinig licht. Filmen kan in Ultra HD 4K kwaliteit. 'It is extremely fast, an incredible AF system, and second to none when it comes to shooting in low light.'

Type: Systeemcamera, gericht op filmen

Een 4-6K cinematografische systeemcamera met een full-frame sensor die een sublieme filmkwaliteit biedt. Voor zowel de ervaren cineast als de videoamateur die de hoogste eisen stelt aan zijn filmopnames.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een van de populairste camera's onder amateurfotografen. En een stuk goedkoper dan de camera's hierboven.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Het goedkopere broertje van de Canon EOS 1D. De EOS7D heeft een groot aantal eigenschappen gemeen met zijn professionele broer. Hij is alleen een stuk lichter, heeft een kleinere sensor, maar natuurfotografen kunnen er echt hun hart mee ophalen. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen filmen.

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Een beest van een camera voor iedereen die voorbij de horizon wil fotograferen of filmen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en andere hoogwaardige eigenschappen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Met deze camera schiet ik mijn filmpjes. De vergroting van 50 keer staat gelijk aan een lens van 1.200 millimeter. Een heel prettige camera met ontzettend veel functies. Ook nog eens prettig geprijsd. Helaas geen fotografie in RAW en ook niet filmen in 4K, wel full-HD.

Een prettig geprijsd model met veel mogelijkheden.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Technisch gezien superieur aan de andere compact camera's in dit overzicht. Stelt razendsnel scherp, fotografeert en filmt in Ultra-HD. Kan opslaan in RAW. Alleen de zoom is beperkt tot 25 keer, en dat staat gelijk aan 600 millimeter. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor.

Vanwege de zeer gunstige prijs ook een heerlijk instapmodel voor kinderen.