kolonie aalscholvers willemstad header

Een bezoek aan de kolonie aalscholvers en blauwe reigers bij Willemstad

Op de A29/A4 neem je de afslag Willemstad en rij in de richting van dit gezellige vestingsstadje. Na een kilometer kom je een kolonie aalscholvers en blauwe reigers tegen. Ondanks het verkeer kun je die met een verrekijker heel goed bekijken. Heb je een telescoop, dan is het natuurlijk nóg mooier!

Sjaak en ik bezochten de kolonie afgelopen vrijdag, op 31 januari dus. De kolonie was al bezet, sommige aalscholvers zaten al op het nest. Waarschijnlijk hebben ze zelfs al eieren. Nu beginnen aalscholvers en blauwe reigers altijd vroeg met broeden, en dat kun je in dit meertje van redelijk dichtbij aanschouwen.

Het tafereel doet mij denken aan de Brenne waar ik een aantal keer een voorjaarsvakantie heb doorgebracht. In dat merengebied in Frankrijk bevinden zich ook veel reigerkolonies. Naast blauwe reigers, broeden daar ook kleine zilverreiger, koereiger, kwak en purperreiger. Fascinerend om te zien, en nog mooier om te horen. Die beesten maken werkelijk de meest bizarre geluiden. Jammer genoeg hoor je die nauwelijks in de kolonie bij Willemstad. Het verkeer is daar de grote boosdoener. Je hoort continu het geluid van de snelweg en jammer genoeg ligt de kolonie precies langs een doorgaande weg naar Willemstad. Er razen aldoor auto’s voorbij.

Je kunt je auto gelukkig wel goed in de berm parkeren. Toen wij er waren had het net geregend, de berm was zacht en nat. Ik voelde mijn banden even slippen. Uitstappen kan er goed. De kolonie bevindt zich midden in het meertje en je staat op ruime afstand van de vogels. Gedraag je je rustig, dan blijven de vogels gewoon zitten.

Een leuke locatie voor de start van een vogeltocht. De foto’s zijn uiteraard weer gemaakt door Sjaak.