De Eden XP 10×42, een beste verrekijker
Vogels en vlinders kijken was tijdens mijn vakantie in Oostenrijk een van de doelen. Dat lukte bijzonder aardig, niet in het minst omdat ik met de Eden XP 10×42 een uitstekende verrekijker in handen had. Had ik hem niet om mijn hals hangen, dan zeulde ik hem wel mee in mijn rugzak. En niet voor niets. Wie wel eens in de bergen vogels heeft gekeken zal het vast herkennen. Je hoort een vogel, denkt dat hij vlakbij zit, en dan blijkt dat de ijle lucht het geluid van heel ver weg tot je brengt. Zo hoorde ik boven Hoch-Imst duidelijk een raaf krassen. Maar hij zat honderden meters van me verwijderd, op een rotspiek onder me in het ravijn. Of neem de sneeuwvinken die honderden meters voor me opvlogen boven Mandarfen. Dan is het prettig om de vogels met een goede verrekijker flink dichterbij te trekken en nog een helder beeld over te houden ook. Ik verzeker je: dat lukt met de Eden XP 10×42 opperbest. Wil je meer weten over de goede verrekijker, lees dan verder.
Goed, je zult al wel doorhebben, ik heb genoten van mijn nieuwe verrekijker. Wat kan ik me achteraf voor mijn kop slaan dat ik jarenlang door een goedkoop merkloos ding heb staan turen. Een goede verrekijker hoeft beslist niet veel duurder te zijn en dat bewijzen de verrekijkers van Eden keer op keer. Het beeld van de XP is zeer helder. Ik verbaas me telkens weer over de prachtige kleuren van blauwtjes. Over de oranje maanvlekken van het kroonkruidblauwtje bijvoorbeeld, met in de onderste vier vlekken een stip fonkelend blauw. Of wat denk je van het intense oranjerood van de rode vuurvlinder? Ik verzeker je: de XP doet voor weinig bekende (en dure) merkkijkers onder. Sterker nog, ik heb eens op internet rondgeneusd, de Eden verrekijkers kunnen de concurrentie met dure merken prima aan. En dat in testen waarin ook dure kijkers van Swarowski, Leica of Zeiss meegenomen worden. Natuurlijk mag je verwachten dat die dure kijkers op een aantal punten beter presteren, dat mag ook wel voor de prijs. Maar de Eden verrekijkers doen prima mee. Je kunt het eigenlijk al zien aan de duur van de garantie. Die is ook bij Eden ‘gewoon’ vijfentwintig jaar. Daarmee laat je als fabrikant zien dat je instaat voor de kwaliteit.

Nu ben ik niet alleen in het gelukkige bezit van een Eden XP 10×42, maar ook van een Eden HD 10×42. Ook een verrekijker waarvan ik al veel plezier heb gehad. En die nog een stuk goedkoper is. De Eden XP kost € 279 en de Eden HD € 149. Ik heb lang door beide verrekijkers zitten turen op zoek naar kwaliteitsverschillen. Dat viel eerlijk gezegd heel erg mee. Qua beeld ontlopen beide kijkers elkaar nauwelijks. Ik heb een half uur naar de tuin van de buren aan de overkant zitten turen. Eerst door de XP, om daarna snel de HD ter hand te nemen. Meende ik de ene keer door de XP een helderer beeld te zien, was daar een volgende keer geen sprake van. De beeldkwaliteit is in mijn ogen dus gelijkwaardig. Het kijkcomfort is bij de XP wel merkbaar beter. De XP is bijna 100 gram lichter dan de HD en dat merk je al snel. Ga maar eens een bergwandeling maken met een verrekijker om je nek! Een lichtere verrekijker zorgt ook voor minder trilling en dat is bij een sterke vergroting van 10x een belangrijke factor. Een minimale beweging zorgt voor een flinke trilling in het beeld. De XP is een stuk compacter en ook de afwerking oogt verfijnder. Zo is ook het draagkoord van de XP een stuk comfortabeler. Volgens de fabrikant zou je met de XP tot -20 °C kunnen kijken zonder dat er condensvorming ontstaat. De XP is namelijk met stikstof gevuld. Dat heb ik gelukkig nog niet kunnen testen; ik kijk eerlijk gezegd niet echt uit naar deze arctische omstandigheden.

Verrekijker schoonmaken
Trouwens, door je verrekijker goed te onderhouden, gaat hij natuurlijk nog veel langer mee. Je leest hier hoe je de lenzen op de juiste manier kunt schoonmaken.

de beste vogelgidsen 2016

Algemeen
Hierboven heb ik in grote lijnen mijn bevindingen met de XP en in mindere mate met de HD geschetst. Wil je meer weten, lees dan verder. Hieronder ga ik nader in op een aantal facetten.

Scherpstellen
Zowel bij de HD als de XP gaat het scherpstellen soepel. De ring gaat het meest soepel bij de XP. Oogverschillen kun je corrigeren door de ring van het rechter oculair naar de juiste stand te draaien. Je zou kunnen zeggen dat dat wat stroef gaat, maar in mijn ogen moet dat ook het geval zijn. Erg soepel zou betekenen dat de juiste afstelling snel verloren gaat en je regelmatig opnieuw met instellen.

De kleinste afstand om scherp te stellen is 1,20 meter. Dat is echt zéér goed. Kijk je insecten, reptielen, amfibieën of andere schuwe dieren, dan zijn de XP en de HD kijkers van Eden echt ideale kijkers.

Beeldscherpte
De algemene beeldscherpte en de kleurweergave zijn goed. Kleuren komen tot leven en daarmee ook de vogels en andere dieren die je bekijkt. Het beeld blijft goed, ook onder omstandigheden dat er minder licht is. ‘s Ochtends vroeg bijvoorbeeld, of ‘s avonds laat in de schemering. Dat blijkt ook wel uit het schemergetal van 20,5 dat zich kan meten met dat van de Swarovski EL 10×42, volgens velen de beste verrekijker van dit moment.

Wat de randen betreft: je moet er heel nauwkeurig voor kijken om de subtiele vertekening bij de randen op te merken. Dat mag in mijn ogen geen naam hebben.

Gezichtsveld
Met het gezichtsveld van de verrekijker wordt aangegeven hoe breed het gezichtsveld is op een afstand van 1000 meter. Met een groter gezichtsveld krijg je dus een breder beeld te zien. Het gezichtsveld is zowel bij de HD als de XP 114 meter. Bij de al eerder genoemde Swarovski EL 10×42 is het gezichtsveld 112 meter. De verrekijkers van Eden kunnen de vergelijking ook op dit punt dus goed doorstaan.

Brildragers

De oogkappen en de oogstand maken zowel de HD als de XP geschikt voor brildragers.

Mechaniek

De draaiknoppen en scharnieren bewegen soepel. Het is lastig aan te geven welke van de twee kijkers in dit opzicht het beste is. De HD heb ik al jaren in mijn bezit, de XP nog maar pas. Het vele gebruik maakt knoppen ook soepeler. De belangrijkste knop, namelijk de focusknop om scherp te stellen, werkt bij beide kijkers uitstekend. Snel scherpstellen op je target is er beslist bij. Belangrijk bij schuwe wezens als vogels en vlinders.

Aanbieder
De Eden verrekijkers zijn in Nederland verkrijgbaar via de website www.knivesandtools.nl. Op de website valt te lezen dat de Eden verrekijkers in dezelfde fabrieken worden geproduceerd als de bekende merken. Ook belangrijk zijn de prestaties van deze webshop waar je overigens ook de ‘grote’ merken kunt bestellen. Welnu, mijn ervaringen zijn ronduit positief. Mijn Eden HD 10×42 bestelde ik een paar dagen voor een vakantie. Nog voordat we naar het buitenland vertrokken had ik de verrekijker in huis. Ook de Eden HD 8×42 die we voor mijn schoonvader kochten werd snel en in goede orde bezorgd. Nadat je je bestelling hebt geplaatst, wordt je bovendien goed geïnformeerd. Een betrouwbare webshop dus waar ik met een gerust hart een bestelling plaats.

Algemene conclusie
Al eerder merkte ik op dat een goede verrekijker beslist niet duur hoeft te zijn. En daarbij doelde ik op de verrekijkers van Eden. Nu ik uitgebreid en langdurig met de Eden XP 10×42 aan de slag ben geweest, ben ik alleen maar meer onder de indruk gekomen van de Eden verrekijkers. Het beeld is helder, knoppen lopen soepel en scherpstellen gaat op zeer geringe afstand. Ben je op zoek naar een goede verrekijker en is je budget beperkt, dan beveel ik zowel de XP als de HD 10×42 bijzonder aan. Kies voor de XP als je iets meer comfort wenst. En echt waar, geloof me op mijn woord: koop nooit een merkloze verrekijker. De eerste de beste keer dat je door een Eden verrekijker of een exemplaar van een ander merkt kijkt, voel je je meteen bekocht. Dat ondervond ook mijn schoonvader (en dat is dan mijn laatste loftuiting) toen hij die Eden 8×42 voor zijn verjaardag kreeg. Met zijn goedkopere kijker kon hij de namen van de zeeschepen op de Westerschelde niet lezen. Toen hij de Eden 8×42 scherp stelde en op een van die schuiten richtte merkte hij tot zijn grote verwondering op dat hij de namen opeens weer kon lezen.

Kortom, de Eden XP 10×42 is in mijn ogen een beste verrekijker die beslist niet onderdoet voor veel duurdere verrekijkers. En dat geldt ook voor andere varianten. Ik hoef beslist geen andere.

de beste vlindergidsen van dit moment

 

Tips van visdief

Zakgids Vogels van Nederland en België er

roofvogels en uilen van Noordwest Europa

handboek natuurfotografie

handboek natuurfotografie op reis

handboek natuurfotografie knnv

SNP Vogelreizen