Duinparelmoervlinder (Argynnis niobe)
De duinparelmoervlinder is een van de grotere soorten parelmoervlinders. Hij is iets kleiner dan de grote parelmoervlinder. Een imposante verschijning dus die op zonnige dagen laag over bloemrijke graslanden scheert. Hij komt gelukkig in Nederland voor. De grootste kans maak je in de duinen van Noord-Holland en op de waddeneilanden. Laat je echter niet misleiden door de naam. De duinparelmoervlinder komt tot diep in Europa voor. Zelfs in de bergen wordt hij gezien.  Zo deed ik mijn enige waarneming tot nu toe in het Pitztal in Oostenrijk, een van de beste vlindergebieden van Europa.

Uiterlijk
De duinparelmoervlinder zijn overwegend oranje op de bovenzijde. Dikke geurstrepen sieren de bovenzijde van de bovenvleugel. Je herkent de duinparelmoervlinder vooral aan de kleine witte stippen met een bruine rand op de onderzijde van de achtervleugel. Maar zie je deze stippen, dan heb je nog geen zekere determinatie. Lees verder in de rubriek Gelijkende soorten.

Leefgebied
In Nederland moet je naar de duinstrook in Noord-Holland afreizen om de duinparelmoervlinder te zien. Je kunt ook een van de waddeneilanden bezoeken.

Vliegperiode
De duinparelmoervlinder vliegt in de maanden juni en juli.

Gelijkende soorten
De duinparelmoervlinder lijkt sterk op de bosrandparelmoervlinder (Argynnis adippe). Het belangrijkste onderscheid zijn de aders op de ondervleugels. Bij de duinparelmoervlinder zijn die aders donker (zwart of bruin) en bij de bosrandparelmoervlinder zijn die aders haast onzichtbaar, want geel tot oranje.

Nuttige sites
Meer informatie over de paarse parelmoervlinder vind je op de site Butterflies of France (mooie foto’s) en op de site van de Vlinderstichting.

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

duinparelmoervlinder1

duinparelmoervlinder2

duinparelmoervlinder3