Drinkwater voor tuinvogels

De winter staat voor de deur. Een periode waarin er weinig voedsel en soms ook weinig water beschikbaar is voor vogels. Bijvoeren in de winter is heel belangrijk voor tuinvogels. Je maakt er jouw tuin er ook een stuk gezelliger mee. Gelukkig zijn er heel veel soorten geschikt vogelvoer verkrijgbaar die ook nog eens niet al te duur zijn. Nee, aan voedsel hoeft er in je tuin geen gebrek te zijn. Maar hoe zit het met drinkwater? Dat is ook niet zo heel moeilijk, maar liever sta je wel even stil hoe je drinkwater voor de tuinvogels gaat aanbieden. In dit artikel geef ik je een paar tips hoe je het beste drinkwater kunt aanbieden.

Tips voor het aanbieden van drinkwater aan tuinvogels

#1. Plaats een vogeldrinkbak

Het hele jaar door kun je een vogeldrinkschaal in je tuin plaatsen. Vogels zullen er gretig gebruik van maken om te drinken en te badderen. Tijdens een vorstperiode leg je er het liefst ijsgruis in. Je kunt het ijs in de drinkschaal natuurlijk ook voorzichtig klein slaan met een hamer. Of je wikkelt er kippengaas omheen om te voorkomen dat vogels tijdens vorst gaan badderen. Natte veren bevriezen waardoor de tuinvogels onderkoeld raken en sterven. Liever koop je ook geen drinkschaal van metaal, want het gevaar bestaat dat vogels eraan vast vriezen. Een schaal van steen of terracotta is het best.

#2. Nooit suiker in het water doen!

Soms hoor ik het nog wel eens: in de winter moet je suiker in het water voor tuinvogels doen. Dan bevriest het water minder snel en de vogels krijgen er energie van. Nu ja, dat laatste zal zeker waar zijn, maar de vraag is of de vogels met hun extra energie het gaan overleven. In veel gevallen niet namelijk. Het suikerwater maakt de veren namelijk kleverig waardoor die niet meer isoleren. De vogels raken subiet onderkoeld en leggen het loodje. Absoluut géén suiker in het water dus! En ook geen zout trouwens. Zout maakt de dorst alleen maar groter waardoor de vogels uitdrogen! Wil je er meer over lezen, lees dan dit artikel over suikerwater voor vogels.

#3. IJsblokjes vergruizelen

Zolang het niet vriest, zal er aan water geen gebrek zijn. Zodra de vorst inzet, wordt dat een ander verhaal. De plassen vriezen dicht en de vogels kunnen niet meer bij het water. Je kunt dan wat ijsblokjes vergruizelen en die in je tuin aanbieden. Als de tuinvogels jouw tuin bezoeken voor het voedsel, dan zullen we meteen ook wat ijsgruis naar binnen werken tegen de dorst. Dat de vogels niet kunnen badderen is niet zo’n heel nijpend probleem. Een paar dagen lang niet badderen overleven de vogels wel.

#4 Verwarmingsplaat voor drinkwater

Ook een heel goede oplossing is om een verwarmingsplaat voor drinkwater te gebruiken. Je sluit die aan op het electriciteitsnet en zet er je waterschaal of drinkbak op. De verwarmingsplaat houdt het water vrij van ijs tot een temparatuur van -15 graden Celcius. Dat de vogels in het iets opgewarmde water gaan badderen, is nu niet erg. Het water glijdt vanzelf van de ingevette veren af. En het water zonder toevoegingen is een uitstekende dorstlesser.

#5. Ligt er sneeuw, dan hoef je niets te doen

Ligt er sneeuw, dan hoef je de vogels geen water voor te schotelen. Ik filmde in mijn tuin een vink die de sneeuw van de takken at. En de dag erna zag ik een spreeuw hetzelfde doen. Vogels weten wel dat sneeuw hun dorst kan lessen. Je ziet de vink in dit filmpje:

#6. Welke tuinvogels help je door het aanbieden van drinkwater?

koolmees uitsnede 1

In de winter gaan vogels op zoek naar tuinen waar veel voedsel en water te vinden is. Maar welke vogels kun je nu zoal in je tuin verwachten? De volgende soorten mag je zeker verwachten: huismus, koolmees, pimpelmees, staartmees, heggenmus, roodborst, merel, winterkoninkje en grote bonte specht. Leg het voer goed zichtbaar neer, dan kunnen ook wat agressievere soorten als kauw, ekster, Vlaamse gaai en kokmeeuw zich melden. En tijdens een strenge winter maak je wellicht ook kans op sijsje, goudvink en kuifmees.

#7. Hou de boel een beetje schoon

Vogels poepen aldoor. En dat betekent dat voerplank en ook drinkschaal al snel vies wordt. En dat betekent dat het risico van besmettelijke ziekten toeneemt. Hoe viezer, hoe groter het risico. Hou de voederplaats en de drinkschaal daarom schoon. Bij droge vorst gewoon oud voer en poep wat weg schrapen. En als de vorst voorbij is, af en toe een pannetje kokend water er over uit storten.

de slimste vogelgids jan rodts recensie

#8. Tuinvogels herkennen

Vogels helpen door ze voedsel en drinkwater aan te bieden is heel belangrijk. Voor jezelf is het ook leuk dat je de vogels ook herkent! Want wie de vogels herkent, geniet voor twee. Een heel goede en toegankelijke vogelgids om ‘gewone’ natuurliefhebbers is De slimste vogelgids van Jan Rodts. De foto’s zijn groot en ontzettend duidelijk. Ook is de opzet er op gericht om je het zo eenvoudig mogelijk te maken. Een aanrader dus.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!