rotganzen brouwersdam sjaak huijer

Drinkende rotganzen

In mijn afwezigheidsmelding voor collega’s had ik onder meer gezet: ‘Vandaag lig ik te blauwbekken op de Brouwersdam.’ En inderdaad, bij de spuisluis lag ik gestrekt onder de openstaande deur van mijn auto. Een beproefd middel om dicht bij vogels te komen. Autodeur open, uitstappen en achter de deur blijven en vervolgens onder de deur gaan liggen. Je ligt a) heel laag en b) verstopt voor de vogels. En vanmorgen konden we de auto ook nog eens vooruit duwen. Geen brommende motor dus. Nóg dichterbij de rotganzen.

Op het plateau rond de spuisluis staan altijd plassen water. Zoet water waar de rotganzen dol op zijn. Ze drinken eruit en wassen zich erin. Altijd kort en altijd alert op voorbij razend verkeer. 

Waar we al liggend geen rekening mee hadden gehouden, waren hoogteverschillen in het asfalt. En zo kreeg ik alleen de koppen en delen van de nek in beeld. Dat is weer eens iets anders dan de zoveelste opnamen van de rotgans. Het filmen van deze prachtige vogels is geen straf voor me, maar als ik thuis kom en ik zeg dat ik rotganzen heb gefilmd, haakt bij voorbaat iedereen al af. De zoveelste rotganzen, nu weten we het wel. Zoiets.

Nou ja, ik hoop jij het nog niet weet en dat je mijn zoveelste rotganzen tenminste nog een beetje kunt waarderen:

De beste telescopen om vogels mee te kijken: