drieteenstrandlopers op de brouwersdam (Fotograaf: Sjaak Huijer)

Drieteenstrandlopertjes op het talud

Daar zijn ze weer, de drieteenstrandlopers op de Brouwersdam. We reden vrijdag langzaam langs het talud en reden er pardoes langs. Tot Sjaak plots een brul gaf en me maande om achteruit te rijden. Inderdaad, na mijn eerste rotgans, nu ook mijn eerste groep drieteentjes van dit najaar.

Drieteenstrandlopers zijn fotogenieke strandlopers. Ze tippelen snel langs de vloedlijn, maar staan ze op het talud uit te rusten, dan kun je ze aardig dichtbij benaderen. Zeker wanneer de vloed op zijn hoogtepunt is. Dan blijven ze vaak lang staan. Maar hou in gedachten: de laatste stap is er altijd één te veel. De steltlopertjes vliegen plots op om een eindje verderop weer neer te strijken. Dan bekijken ze je echter wel met andere ogen. Je bent veranderd in een potentieel gevaar.

Drieteenstrandlopers op de Brouwersdam

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

CameraNU.nl