drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water steltlopers

Drieteenstrandlopers drommen samen

Een paar weken geleden las ik al op Natuurbericht: de vogeltrek is in Nederland al begonnen. Dat klopt, en in andere landen ook. Zangvogels vliegen haast onzichtbaar van noord naar zuid, maar de trek van steltlopers is een stuk beter te volgen. Kijk maar eens naar deze drieteenstrandlopers die op het talud van de Brouwersdam samen drommen.

Met honderden tegelijk vlogen ze laag over het water langs. De ene keer de bruine bovenzijde boven, een fractie van een seconden de spierwitte onderzijde. Zoals dat gaat bij steltlopers. Even verderop streek de groep neer. En voor drieteenstrandlopers geldt: ze zijn redelijk goed te benaderen, mits je jezelf maar een beetje gedeisd houdt.

En als je dat doet, dan krijg je dit. Drieteenstrandlopers van dichtbij gefilmd, met de camera op een steen. Zo laag mogelijk dus. 

De drietenen zijn afkomstig van Groenland. Na een kort broedseizoen hebben ze daar de plaat gepoetst. Even energie bijtanken langs de Nederlandse kust en dan weer verder, tot aan de kust halverwege Afrika aan toe. Koos Dijksterhuis, een van de bekendste natuurschrijvers van dit moment, schreef er een boeiend boek over: Een Groenlander in Afrika. Alleen nog als e-book verkrijgbaar, maar niet minder boeiend. 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)