Drieteenstrandlopers aan de kust

Het najaar is voor mij de tijd van trekkende zangvogels en van steltlopers. Nu zijn trekkende zangvogels knap lastig te filmen. Vandaag was ik op de Brouwersdam en er vlogen voortdurend graspiepers, vinken, spreeuwen en zelfs een groepje kepen over. Maar ze filmen? Onmogelijk. Anders is het met de steltlopers. Zeker als ze uit het Hoge Noorden afkomstig zijn en hier komen overwinteren. Meestal zijn deze soorten iets minder schuw dan vogels die weten wat het betekent met een mens (en diens huisdier) te worden geconfronteerd. De drieteenstrandloper is ook niet de meest schuwe van het stel. Hij broedt op Groenland en overwintert tot in Afrika aan toe. Een bolletje van een paar gram dat duizenden kilometers aflegt. Hoe hij dat presteert lees je in het nog altijd fascinerende boek Een Groenlander in Afrika van Koos Dijksterhuis.

Hoewel mijn regenpak zo lek is als een mandje, toch mijn groene overall maar aangetrokken. En mezelf uitgestrekt op het koude talud van de Brouwersdam. Een groepje rotganzen liep er te grazen. Felgekleurde kite-surfers erachter, want ook de watersporters weten de Brouwersdam te vinden. Drieteenstrandlopers liepen opeens tussen de rotganzen door en kwamen in een aardig tempo mijn richting uit. Net zolang tot ik een drieteenstrandloper, de meest dappere (of onnozele) van het stel kon filmen. Op het eind van het filmpje vlogen drieteenstrandlopers en rotganzen plotseling op. Niet door mij. Ik vermoed dat een paar vogelaars bovenaan de dam zich een beetje onverhoeds gedroegen. Of heel hard met de auto kwamen aanrijden en plotseling stopten. Tja, dan is de hele bende weg en kun je een volgende poging wel vergeten. Je bent dan opeens het symbool van het opperste kwaad voor de drieteenstrandloper. Hem weer van heel dichtbij fotograferen of filmen vergt ontzettend veel geduld. En dat geduld had ik niet en dus ben ik doorgereden. Om een stukje verder op een nat stukje strand opnieuw uitgestrekt te gaan. Maar dat is voor een volgende keer.

Nu eerst de drieteenstrandloper die ik van heel dichtbij kon filmen: