Dooie zweefvlieg op een pinksterbloem?

Met het handige macrolensje op mijn mobiele telefoon ‘proef’ ik een beetje aan macro filmen. Ik zeg proeven, want me meten met het echte werk kan ik met zo’n lensje natuurlijk niet. Daarvoor bieden de instrumenten me te beperkte mogelijkheden. Maar leuk is het ondertussen wel! Het smaakt naar zoveel meer dat ik me voorzichtig aan begin te oriënteren op heuse camera’s en macrolenzen. Maar voorlopig behelpt ik me met mijn smartphone.

Gisteren liep ik door de Donkse Laagten en vond ik een zweefvlieg in dooie staat op een pinksterbloem. Voordeel van zo’n dooie is dat hij niet wegvliegt en daarom ben ik er maar eens goed voor gaan liggen. Uit de losse pols macrofilmen blijkt zelfs met een lichte smartphone een crime en daarom het ding op een statiefje geplaatst. Bij thuiskomt ploegde ik de gloednieuwe Veldgids zweefvliegen door op zoek naar de juiste soort. Tussen de 384 soorten kan ik de juiste echter nog niet vinden. Dat heb ik nou met vlinders ook zo vaak. Determinatie komt aan op de kleinste details en dat maakt het er niet makkelijker op. En aangezien zweefvliegen geen vogels zijn (waar ik me vooral op richt) heb ik mijn veldgids maar weer dichtgeslagen. Ik heb de hele gids doorgebladerd, maar het profiel van de kop en het behaarde achterlijf kom ik niet tegen. Is het dan wel een zweefvlieg? Hopelijk herken jij dit insect en kun je hem een naam geven. Geef die gerust door via het formulier onderaan deze pagina. Alvast bedankt voor je meedenken!

PS. En inderdaad, mijn vermoeden bleek juist: het is helemaal geen zweefvlieg! Op Facebook reageren een paar meedenkers meteen na plaatsen: dit is een ordinaire strontvlieg. Een strontvlieg die is bezweken aan een of andere schimmel en dat zie je aan dat witte spul op zijn achterlijf.

De beste verrekijkers om insecten te bekijken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.