Donker spikkeldikkopje (Pyrgus cacaliae)
In de Alpen kun je twee soorten spikkeldikkopjes tegenkomen die sterk op elkaar lijken: het alpenspikkeldikkopje en het donker spikkeldikkopje. Beide hebben ze slechts enkele witte vlekken op de bovenvleugel. Het donker spikkeldikkopje heeft echter nog minder spikkels dan het alpenspikkeldikkopje.

Uiterlijk
Helaas, de onderkant heb ik nog niet kunnen filmen. Ik heb het met de bovenkant te doen. En die is bruin met op de bovenvleugel enkele witte spikkels.

Leefgebied
Het donker spikkeldikkopje leeft op grote hoogte, boven de boomgrens en liefst nog ver daarboven. Ik filmde dit donker spikkeldikkopje op de Gotthardpas op 2.100 meter hoogte.

Vliegperiode
Het donker spikkeldikkopje kun je zien in de maanden juni tot en met augustus.

Gelijkende soorten
Zoals ik hierboven al aangaf, lijkt het donker spikkeldikkopje sterk op het alpenspikkeldikkopje. Een blik in mijn veldgids leert me dat het alpenspikkeldikkopje meer en iets grotere spikkels heeft op de bovenvleugel. Voor het patroon op de onderzijde verwijs ik je graag naar een veldgids.

 

Tips van visdief

het complete bijenboek Fergus Chadwick

bijen en hommels maureen kemperink

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen