Een dode jan-van-gent

Ook jan-van-genten gaan wel eens dood. We vonden drie exemplaren op het strand en in de duinen langs Het Kanaal. Dit exemplaar was nog helemaal intact en lag in de duinen bij Wimereux. Dan zie je pas hoe groot een jan-van-gent is! Het kustdorpje Wimereux is één van de beste plekken in Frankrijk om jan-van-genten te zien. Bij een stevige westen- en noordwestenwind worden de jan-van-genten naar de kust geblazen en vliegen ze soms op heel korte afstand voor de boulevard langs. Ik vind een vliegende jan-van-gent altijd heel spectaculair. Ze vliegen met nauwelijks bewegende vleugels rakelings boven het water. Soms lijkt een vleugeltop het water te raken, maar dat is schijn.

Jan-van-genten in Nederland kijken

Wil je in Nederland jan-van-genten zien, dan kun je in najaar en winter het beste een bezoek brengen aan de volgende locaties:

  • De zeedijk van Westkapelle. Hier scheren de jan-van-genten regelmatig vlak voor de dijk voorbij.
  • Maasvlakte II. In de monding van de Maas kun je soms tientallen jan-van-genten voorbij zien vliegen én zelfs zien jagen!
  • De Zuidpier bij IJmuiden. Dit is wel dé hotspot voor zeevogels. De pier steekt twee kilometer uit in zee.

De beste omstandigheden om op deze locaties jan-van-genten te zien, zijn best bar te noemen. Een stevige storm vanuit het westen of noordwesten is het beste. Maar dan liefst wel een héél stevige storm: windkracht zes of zeven. Een locatie als de Zuidpier is dan echter gesloten, omdat het dan zeer gevaarlijk is op de pier. Ga dan een dag na de storm naar de pier, mocht de wind dan zijn gaan liggen. Best kans dat er dan zeevogels rondvliegen.

jan van gent