Dodaarzen kijken in de Slikken van Flakkee

Vandaag maakten Sjaak en ik een rondje langs natuurgebieden op Goeree-Overflakkee. We kozen ervoor om te beginnen in het gebied bij Battenoord, het Grevelingenmeer. Waar ook dit jaar weer een grote groep flamingo’s overwintert. Anders dan voorgaande jaren zitten er ook ‘echte’ wilde Europese flamingo’s tussen. Eentje draagt zelfs een Spaanse ring. Flamingo’s uit het zuiden van Europa die hier overwinteren. Bijzonder toch?

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Het tweede bezoek bracht ons in de Slikken van Flakkee waar het opvallend druk was. Er liepen zelfs een paar mensen in een ontoegankelijk deel wat leidde tot flinke verstoring van de vogels. Toen liepen wij al bijna het gebied uit. Even ervoor hadden we een grote groep dodaarzen gefilmd en gefotografeerd vanachter het kijkscherm. De dodaars is de kleinste fuut van ons land en Europa. Hoewel ze er in de winter een stuk saaier uitzien dan in de zomer, blijven het hele leuke watervogels om te zien. Snel, donzig, vinnig. En schichtig, want als ze je zien, duiken ze met een plons onder en weg zijn ze. Zover kwam het vanmiddag niet, want stonden achter den gluurmuur. Maar ook een gluurmuur is lang niet altijd ideaal. Omdat er achter je nog daglicht is (anders dan in een vogelkijkhut), zien de vogels in de kijkgaten je silhouet. En dat silhouet schrikt de meest schuwe vogels meteen af.

Tips voor kijken vanachter een vogelkijkscherm

Ga je ook vogels kijken vanachter een gluurmuur dan heb ik een aantal tips voor je:

  1. Altijd ongezien naar de gluurmuur lopen. Wij bukten vanmiddag toen we naar de muur liepen om zo onder de kijkgaten te blijven. Zo zagen de vogels ons niet naderen. De dodaars zaten maar een paar meter voor de muur en bleven nog zitten ook!
  2. Ga zoveel mogelijk achter een stuk muur staan waar zich geen kijkgaten bevinden, als dat kan. Zo blijft je silhouet onzichtbaar voor de vogels voor de muur.
  3. Kun je je niet verschuilen achter een stuk muur zonder kijkgat, zoals het geval bij de gluurmuur in de Slikken van Flakkee, ga dan zo dicht mogelijk bij een balk staan. Je bent een beetje één geheel met de balken.
  4. Beweeg niet te veel en hard praten is ook not done. Drukte wordt afgestraft: de vogels zwemmen van de muur vandaan of vliegen op en zijn weg.
  5. Wil je vanuit de gluurmuur fotograferen of filmen, neem dan een rijstzak mee. Op zo’n zak ligt je camera een stuk stabieler.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)