Dodaarzen in de inlagen achter Zierikzee

Ze zijn de kleinste futen van Nederland en zelfs Europa. In Zeeland zie je ze vrijwel uitsluitend in het najaar en de winter. In de zomer hebben ze een wijnrode kop en hals en een staalblauw petje. En een opvallende stip bij de snavel. Ik heb het over de dodaars, een koddige watervogel die we dit weekend zagen achter Zierikzee.

Zierikzee, dat prachtige historische stadje op Schouwen-Duiveland, grenst aan de Oosterschelde. Aan de westkant van het stadje liggen uitgestrekte karrenvelden die op hun beurt weer grenzen aan de Prunje. Daarmee vormen ze een enorm natuurgebied waar je van de zilte natuur kunt proeven. Letterlijk en figuurlijk trouwens. Want in de karrenvelden groeien zoutminnende planten als lamsoor en zeekraal. Voor velen fijne groenten die je bij je vis serveert. Een waarschuwing achteraf: de karrenvelden zijn natuurgebied, dus toegankelijk zijn ze niet. En dat is maar goed ook, want vogels verstoren behoort niet tot de goede werken.

Sjaak en ik gingen gisteren op zoek naar de roodhalsgans (die we later nog vonden ook), maar filmden eerst de dodaarzen. Je vindt ze overal in de brakke wateren. Speur vooral de oevers af. Nooit dat ze op die oevers zitten. Ze dobberen er altijd voor. Ruiken ze gevaar, dan schuilen ze tussen het riet, of blijven ze half onder water met alleen de kop nog boven. De meeste dodaarzen zijn nog in hun saaie winterkleed dat wordt gedomineerd door de kleur bruin. Een enkeling schiet al aardig door naar het zomerkleed. Bij hen zie je kop en nek al rood worden, en de pet staalblauw.

Andere locaties waar je dodaarzen kunt zien

Dodaarzen kun je ook op tal van andere plekken in Zeeland tegenkomen. Bekende locaties zijn bijvoorbeeld de voormalige veerhaven op Sint-Philipsland, het havenkanaal bij Bommenede op Schouwen-Duiveland en het Zoommeer langs de Oesterdam.

Bekijk ze door je verrekijker en zeker door een telescoop. Zijn ze aan het jagen, kijk dan wat ze vangen. Meestal zijn het garnalen die ze in een oogwenk naar binnen werken.