vogels kijken bij bommenede met sjaak

Dodaars in het Grevelingenmeer

Op onze ronde over Schouwen-Duiveland passeerden we het dorp Zonnemaire. ‘Je moet naar de zeedijk,’ adviseerde Sjaak en dus koerste ik af op het Grevelingenmeer. Gek genoeg waren we beiden hier nog nooit geweest. Merkwaardig toch, want het is rond de werkhaven van Bommenede ronduit schitterend. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. En nergens is het zilte water van het Grevelingenmeer ver weg.

In de werkhaven van Bommenede, door mij in mijn vlog aangeprezen als kanaal, overwinteren dodaars. Mocht je niet weten wat dodaars zijn: dit zijn kleine fuutjes, de kleinste zelfs in Europa. Je ziet ze al snel over het hoofd, zeker wanneer ze zich tussen de waterplanten verschuilen. Dat doen ze meteen zodra ze gevaar menen te zien. Ze duiken dan subiet onder en zwemmen tientallen meters onder water om vlak onder de kant weer op te duiken. Toen Sjaak uitstapte om de dodaars liggend op de oever te fotograferen (zie de foto hierboven), waren ze meteen verdwenen.

In de werkhaven van Bommenede kun je dit voorkomen door gewoon in de auto te blijven zitten. Zet je auto achter een struik en de dodaars zwemmen zonder argwaan voorbij. Leuke beestjes om van dichtbij te bekijken. Klein maar dapper. Soms vangen ze een visje of kleine krab en die werken ze dan soms met veel moeite naar binnen.

In de Zeeuwse delta zie je dodaars vooral in de winter. Je kunt ze overal tegenkomen. Zo zag ik ze ook in de ontzettend diepe veerhaven op Sint-Philipsland. Zelfs in poldersloten zie je ze zwemmen. Als er maar wat te vangen valt. Garnaaltjes bijvoorbeeld, en steurkrabben. In de zomer broeden ze in de binnenlanden. In vennen en ondiepe meertjes die vol staan met waterplanten.

Hier mijn korte vlog over de dodaars in het Grevelingenmeer:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)