dodaars dutch angle

Dodaars in de Biesbosch met een Dutch angle

Deze week was Dutch angle het toverwoord. Hoe we erop kwamen weet ik niet. Een collega van me studeert film- en televisiewetenschappen en op een of andere manier zal deze voor mij toch merkwaardige filmtechniek ter sprake zijn gekomen. Dutch angle is een filmtechniek waarbij de horizon niet parallel loopt met de boven- en onderkant van het beeld. De afbeelding is dus gekanteld. Dat levert een ongemakkelijk of vervreemdend effect op waardoor mensen langer blijven kijken. En zo filmde ik vandaag dodaars.

Want ik moest tenslotte ook maar eens de proef op de som nemen met dat gekantelde beeld. Vandaag was ik weer in de Biesbosch (het regende en dan film ik vanuit de auto in een gebied dat met mijn vierwieler toegankelijk is). En bij vrijwel alle opnamen die ik maakte, kantelde ik de camera eens flink. Overdrijven is leerzaam. Bereid je dus maar voor op een groot aantal gekantelde video’s deze week. Mocht je trouwens tips hebben met die Dutch angle, laat ze gerust onder het filmpje achter. Hoe meer tips, hoe beter.

Eenmaal thuis sloeg de twijfel toe. Is dit het nou? De opnames doen voor mij eerlijk gezegd behoorlijk mislukt aan. Ja, de hoek is bijzonder. Ik heb de neiging mijn hoofd flink te kantelen. Die Dutch angle kan zodoende alleen maar leiden tot nek- en schouderblessures. Je zult toch uren achter elkaar je hoofd moeten kantelen… Dat heb je dan trouwens te danken aan een of andere Duitse filmmaker die halverwege vorige eeuw dat gekantelde beeld introduceerde. Want die Dutch angle is zo dutch helemaal niet. Het is een verbastering van Deutch. Maar omdat volgens de annalen van de filmgeschiedenis German angle nergens naar klinkt is het Dutch angle geworden.

Ondertussen zijn dodaars natuurlijk gewoon leuke beestjes om te bekijken. Aan het einde van deze opname vangt er eentje een visje dat ongeveer even lang is als de dodaars. Toch glijdt de prooi uiteindelijk moeiteloos de keel van de kleinste van alle Europese futen in. De dodaars zijn nog in winterkleed. Over een paar maanden zijn de prachtig gekleurd en licht de witte vlek bij de snavel helder op. Iets van die vlek zie je nu al:

De beste vogelgidsen van dit moment: