dodaars dutch angle

Dodaars in de Biesbosch met een Dutch angle

Deze week was Dutch angle het toverwoord. Hoe we erop kwamen weet ik niet. Een collega van me studeert film- en televisiewetenschappen en op een of andere manier zal deze voor mij toch merkwaardige filmtechniek ter sprake zijn gekomen. Dutch angle is een filmtechniek waarbij de horizon niet parallel loopt met de boven- en onderkant van het beeld. De afbeelding is dus gekanteld. Dat levert een ongemakkelijk of vervreemdend effect op waardoor mensen langer blijven kijken. En zo filmde ik vandaag dodaars.

Want ik moest tenslotte ook maar eens de proef op de som nemen met dat gekantelde beeld. Vandaag was ik weer in de Biesbosch (het regende en dan film ik vanuit de auto in een gebied dat met mijn vierwieler toegankelijk is). En bij vrijwel alle opnamen die ik maakte, kantelde ik de camera eens flink. Overdrijven is leerzaam. Bereid je dus maar voor op een groot aantal gekantelde video’s deze week. Mocht je trouwens tips hebben met die Dutch angle, laat ze gerust onder het filmpje achter. Hoe meer tips, hoe beter.

Eenmaal thuis sloeg de twijfel toe. Is dit het nou? De opnames doen voor mij eerlijk gezegd behoorlijk mislukt aan. Ja, de hoek is bijzonder. Ik heb de neiging mijn hoofd flink te kantelen. Die Dutch angle kan zodoende alleen maar leiden tot nek- en schouderblessures. Je zult toch uren achter elkaar je hoofd moeten kantelen… Dat heb je dan trouwens te danken aan een of andere Duitse filmmaker die halverwege vorige eeuw dat gekantelde beeld introduceerde. Want die Dutch angle is zo dutch helemaal niet. Het is een verbastering van Deutch. Maar omdat volgens de annalen van de filmgeschiedenis German angle nergens naar klinkt is het Dutch angle geworden.

Ondertussen zijn dodaars natuurlijk gewoon leuke beestjes om te bekijken. Aan het einde van deze opname vangt er eentje een visje dat ongeveer even lang is als de dodaars. Toch glijdt de prooi uiteindelijk moeiteloos de keel van de kleinste van alle Europese futen in. De dodaars zijn nog in winterkleed. Over een paar maanden zijn de prachtig gekleurd en licht de witte vlek bij de snavel helder op. Iets van die vlek zie je nu al:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.