Dodaars bij de pont

Vogels kijken kun je overal. Zelfs als je staat te wachten op het pontje dat je van de Brabantse Biesbosch naar de Kop van het Land aan de overkant brengt. Twee weken geleden stond ik aan de Brabantse kant te wachten en daar zag ik plots twee dodaars opduiken. Even de camera aangezet.

De dodaars zijn duidelijk nog in winterkleed. Bruin en nog geen wijnrode kop met een opvallend witgele stip voor de snavel. Het zijn de kleinste fuutjes van Nederland en Europa. Donzige eenden die er misschien lief uitzien, maar met elke duik proberen ze toch een garnaaltje, visje of onderwaterinsect te vangen. Roofdieren zijn het dus.

Dit keer zoomde ik niet in. Ik vind het wel mooi om de kleine vogels in het weidse rivierlandschap in beeld brengen.

Voorlopig ga ik maar niet naar de Brabantse Biesbosch vanwege het Corona-virus…

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)