noordse stern bij de zuidpier ijmuiden

De Zuidpier blijft een interessante vogelplek

Deze week nam ik vrij om de Zuidpier bij IJmuiden weer eens te bezoeken. De Zuidpier is deze weken het decor van de najaarstrek en stiekem hoopte ik op soorten als jan-van-gent, grote jager en alk. Helaas, die zag ik niet. Vanwege de harde wind was de pier afgesloten en bovendien: er werd met zwaar materiaal heen en weer gereden tot aan het einde vlak voor het vuurtorentje. Verboden toegang dus. Tot mijn geluk ging de pier donderdagmiddag toch nog open en fietsten we vrolijk naar het vuurtorentje.

Nee, grote jager, jan-van-gent en zelfs de paarse strandloper lieten zich niet zien. Op zichzelf wel een kleine tegenvaller, maar zo gaat dat met vogels kijken. Mooi was de grote groep drieteenstrandlopers die zich op het strand en het talud verzamelden. Die opnames komen later.

Ook mooi, en in mijn geval toch best bijzonder, was de Noordse stern die langs de pier vloog. Dat doet hij al een paar dagen. Het jonge exemplaar – vogelgidsen spreken ook wel van een juveniel – was op een paar plekken aan het jagen. Eerst voorbij de bocht, aan de kant van de Noordzee. Later zag ik hem ook voor het strand jagen. Tja, hij is op weg naar de Zuidpool. Zal hij die bestemming halen? En keert hij in het voorjaar weer terug? Het is een hele onderneming voor zo’n nietig vogeltje. Bewondering is op zijn plek.

Noordse stern bij de Zuidpier van IJmuiden

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)