vuurpijlbuizerd

De vuurpijlbuizerd

Oudjaar, de laatste kans om in 2019 nog een ronde door Zeeland te maken op jacht naar bijzondere vogels. En of wij daar in geslaagd zijn! De meest voor de hand liggende locatie was natuurlijk de akker tussen Brielle en Oostvoorne. Daar is een grote trap geland. Een zeldzame gast uit Oost-Duitsland of Spanje. Hij zat er gelukkig nog steeds, maar helaas wel heel ver weg. Het bewijsfilmpje volgt in het nieuwe jaar.

Toen door naar de Brouwersdam waar we hoopten op roodkeelduikers in de spuisluis. Die zwommen er helaas niet. Grote groepen eidereenden zwommen op grote afstand voor de dam, maar door de telescopen van omringende vogelaars hadden we een uitmuntend zicht op deze prachtige zeevogels. Ook de zwarte en de grote zee-eenden lieten zich met behulp van de telescopen zien.

De ijseend was echter de overtreffende trap. Een mede-vogelaar ging ons voor richting de vloedlijn. Wij achter hem aan en tot onze verrassing bleef de ijseend op slechts een paar meter van ons zwemmen. De beelden die we wisten te schieten zijn werkelijk schitterend. Ook dit filmpje volgt in het nieuwe jaar.

Toen door naar Schouwen-Duiveland. In de buurt van Burghsluis waren patrijzen en een zwarte rotgans gezien. Geen van beide soorten zagen we. Tot onze grote vreugde wel een buizerd die op nog geen tien meter van ons bleef zitten. Dit was met de ijseend het toppunt van de dag. Terwijl de boerenjongens op de boerderij hun carbid afstaken, genoten wij van onze vuurpijlbuizerd. Daar kan geen pijl, pot of Thunder King tegenop.

Het jaar 2019 was een mooie vogeljaar. En natuurlijk het jaar waarin ik begon met mijn vlogreeks, al dan niet met met de zeer gewaardeerde inbreng van Sjaak. Ik hoop dat we ook in het nieuwe jaar weer vaak samen er op uit kunnen trekken. Het is en blijft altijd geweldig! De foto hierboven is natuurlijk van zijn hand. En natuurlijk dank ik iedereen die me op één of andere manier heeft geholpen of geïnspireerd.

Ik wens iedereen een mooie jaarwisseling toe en een voorspoedig 2020 met veel avontuur in de natuur!

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)