haringtest kees sloot rotterdam

De visdief test haring

De visdief is niet alleen een liefhebber van vogels (kijken). De visdief doet zijn naam ook op een andere manier eer aan: hij heeft een speciale voorliefde voor vis en schelpdieren. Een mooie zeebaarsfilet, een gebakken schol of een platte oester uit de Zeeuwse wateren. Het gaat erin als … ja als vis en niet als koek. Ook de Hollandse Nieuwe is voor de visdief een lekkernij die hij vrijwel wekelijks wel een keer verorberd. Na de zomervakantie verandert de Hollandse Nieuwe in een gewone haring, maar ook die is niet te versmaden.

Helaas heeft de redactie van het AD besloten haar jaarlijkse haringtest te beëindigen. Visboeren waren zwaar ontevreden over de soms cynische wijze waarop de haring werd beoordeeld. Komt bij dat het er alle schijn van heeft dat de keurmeesters niet helemaal onpartijdig waren. Ik sprak er een visboer over en die gaf aan dat zelfs de beste haringverkopers niet wonnen als ze hun haring niet inkochten bij een zekere groothandel.

Maar te betreuren valt het beslist. De alternatieve haringtest die de visboeren zelf organiseren voldoet in mijn ogen voor geen meter. Vaste klanten die haring testen. Hoe bevooroordeeld kun je het hebben? Hier ontbreekt een min of meer objectieve meetlat waarlangs alle haring gelegd wordt. Bovendien had de AD Haringtest wel degelijk zin: het kaf scheiden van het koren. Want reken maar dat haringverkopers die een onvoldoende scoorden dat niet voor niets deden. Het vermeende onrecht van de AD Haringtest zat niet bij de verliezers, maar bij de potentiële winnaar die ten onrechte de kans niet kregen te winnen. Een verkoper van een te warme haring vol bacteriën hoort simpelweg niet te winnen en verdient geen voldoende.

Wat doe je hier nu aan? Eigenlijk helemaal niets. Tenzij de redactie van het AD op haar schreden terugkeert met een nieuwe haringtest. Ik hoop het. Maar de visdief zou de visdief niet zijn, om er toch iets tegenover te zetten. De visdief reist nu eenmaal door een groot deel van het land en passeert op zijn tochten regelmatig een haringkar of visboer. Van elke haring die ik vanaf heden proef, zal ik op deze pagina mijn eet-ervaring met je delen. Met een foto erbij en mijn bevindingen. Natuurlijk, een temperatuurmeter heb ik niet bij me. Maar ook ik hanteer enkele criteria, want een goede haring herken je aan een aantal zaken. En zo pretendeer ik haringen te kunnen vergelijken. Lees hier op welke aspecten ik op let bij mijn beoordeling.

Visdief beraadt zich op zijn haringtest

Helaas, van het testen van haring komt het niet meer. Ik heb dus besloten mijn testresultaten op deze pagina te beperken tot de winkels die een goede score hadden. Ik vind dat een winkel die in 2018 een slechte score had, nu niet meer in dit overzicht genoemd mag worden. Dat is niet fair. Een goede score mag altijd worden vermeld.

Vishandels met zeven sterren *******

Visgilde Kees Sloot, Rotterdam

haringtest kees sloot rotterdam
Uitstekend haring bij Kees Sloot

Datum: 8 augustus 2018
Tijdstip: 17.09 uur
Aantal sterren: *******[7]

Eet-ervaring:

Mijn bezoek aan Boekhandel Van Rietschoten sluit ik altijd af met een bezoek aan Visgilde Kees Sloot. Even een haring happen en liefst een oester er bij. Ik bestel een haring zonder uitjes en een oester. Beide worden speciaal voor mij klaargemaakt, de haring door een medewerkster met handschoentjes. Ik reken af en schuif verwachtingsvol de fileetjes van elkaar. Die voelen koud aan zeg! En ze zien er ook onweerstaanbaar fris uit. Ik hef de haring omhoog en neem een hap en dan weet ik meteen: dit is een klasse-haring. Goed schoon gemaakt, de smaak en kleur van een tintel-frisse haring. Zo lust ik er nog wel één, maar Kees Sloot heeft de pech dat er nog een oester op me wacht. Wacht maar tot ik Van Rietschoten weer moet bezoeken. Dan kom ik bij deze kwaliteitswinkel weer een haring happen. Want vis is een feest, lees ik op het servet. Nou, op deze wijze gepresenteerd toch zeker!

Visgilde Schot-van Dijke, Papendrecht

hollandse nieuwe visgilde schot papendrecht
Uitstekend haring bij Visgilde Schot-van Dijke

Datum: 7 juli 2018
Tijdstip: 13.44 uur
Aantal sterren: *******[7]

Eet-ervaring:

Al die jaren woon ik op een luttel aantal kilometers van deze uitstekende vishandel. Vandaag voor het eerst een haring gegeten van Visgilde Schot. Meneer zelf maakt de haring voor me schoon – netjes met handschoentjes aan – en legt hem in de wikkel waarna de dame hem verpakt. ‘Ik wil hem hier opeten,’ geef ik echter aan. Dame rolt mijn haring op een deskundige manier, zonder hem aan te raken, op het kartonnetje. De haring is uitstekend schoongemaakt. Ik hou hem aan de staart omhoog en dan hap ik hem in delen naar binnen. Een kostelijke haring waar werkelijk niets aan mankeert. Lekker mals, goed gekoeld, gematigd zilt en geen enkel graatje. Kortom, het broodje haring met uitjes werk ik na deze haring zonder iets even gretig naar binnen. Ik bedank meneer en meneer bedankt mij. Het was goed in Papendrecht.

Visgilde Steehouwer, Hendrik-Ido-Ambacht

Haringtest haring Visgilde Steehouwer
Uitstekende haring Visgilde Steehouwer

Datum: 29 juni 2018
Tijdstip: 10.53 uur
Aantal sterren: ******* [7]

Eet-ervaring:

Visgilde Steehouwer is mijn favoriete vishandel. De bediening is vriendelijk en de haring wordt altijd ter plekke voor de klant persoonlijk klaar gemaakt, hoe druk het ook is in de winkel. De haring is goed schoon gemaakt en wordt opvallend koel geserveerd. De haring is heerlijk mals en smaakt fris en zilt. Zo hoort het. De medewerkers hebben handschoentjes aan, teken van oog voor hygiëne. Hier krijg je een haring die is zoals hij hoort te zijn en dus: zeven sterren. Zeven is het getal van de volheid en die symboliek zullen ze bij Steehouwer wel begrijpen.

Vishandels met vier sterren
****

Hameeteman’s Vishandel, Ouddorp

haring Hameetemans Vishandel Ouddorp haringtest
Haring van Hameeteman’s Vishandel

Datum: 24 augustus 2018
Tijdstip: ca. 12.30 uur
Aantal sterren: ****[4]

Eet-ervaring:

Bij binnenkomst is al duidelijk: dit keer geen haring die speciaal voor mij wordt klaar gemaakt. Ik zie er al heel wat schoongemaakt in de koelvitrine liggen. Gelukkig wordt mijn haring wel netjes met de tang op het bordje gelegd. De haring is over vrijwel de hele filet donkerrood van binnen hier en daar uitslaand naar bruin (vooral bij de staart). Ze liggen dus al een tijdje. Bij elke hap komen er behoorlijk wat graatjes mee. En op de filets zit nog smurrie. Oftewel: het schoonmaken kan ook beter. Dan de smaak. Die is verrassend goed. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht gezien de sterke verkleuring. Koel in de eerste plaats. En ook zilt op een milde manier. Hoeveel happen ik ook neem, de smaak blijft die van een vers visje. Een redelijke haring dus. Het kan beter, maar ik had er gerust nog eentje met ui op een broodje besteld, ware het niet dat ik de overheerlijke vissoep en garnalenkroket al had besteld. Die laatste twee zijn een ware aanrader.