De vijf voordelen van lavendel

Wil je je tuin inrichten met mooie planten die ook nog eens heerlijk ruiken én prachtige insecten aantrekken? Dan moet je zeker lavendel aanplanten. In dit artikel laat ik je de vijf voordelen van lavendel zien.

N° 1 Eenvoudig te onderhouden

Lavendel is één van de makkelijkste planten om te onderhouden. Je plant hem aan en hij doet het werk. Vanaf het begin van het voorjaar wanneer hij begint uit te lopen tot na de bloei hoef je eigenlijk niets te doen. Een droge periode kan deze mediterrane plant wel even verduren. Na de bloeiperiode kun je de bloemen laten staan. Ze drogen uit en als je ze in je handen fijn wrijft ruik je de heerlijk geur. Je kunt de uitgedroogde bloemen met de stengels op den duur snoeien. Even knippen en klaar ben je.

lavendel voordelen

N° 2 Werk als een magneet op vlinders, hommels en bijen

Wil je in je tuin ook ideale omstandigheden creëren voor de insecten, dan is lavendel één van de beste planten die je kunt aanplanten. De heerlijk ruikende bloemen zitten vol nectar en daar komen insecten op af. Heus, die insecten doen geen vlieg kwaad, en al helemaal geen mens. Kijk maar eens hoe nijver ze bezig zijn, het is echt een lust voor het oog. Je helpt trouwens niet alleen de insecten. Toen ik een lavendelplant moest verplanten, ontdekte ik dat drie kleine watersalamander tussen de wortels een schuilplaats had gevonden. Met lavendel in je tuin help je de biodiversiteit dus enorm.

lavendel vijf voordelen

N° 3 Ideaal alternatief voor de buxusplant

Vergeet de buxusplant. Zet hem uit je systeem! De buxusmot belaagt deze tuinplant en er is voor veel mensen maar één redmiddel: vergif. Maar door het gebruik van vergif vernietig je niet alleen de rupsen van de buxusmot! Alle insecten die in aanraking komen met het gif gaan eraan. De vergiftigde rupsen worden bovendien gegeten door mezen en andere vogels. En dan komt het gif ook nog eens in de bodem terecht en als je niet uitkijkt ook in jezelf of in je (klein)kinderen. Niet doen dus. Vergeet de buxus en kies voor lavendel. Geen gif meer nodig, integendeel, je helpt de insecten op een geweldige manier. En zeg nu zelf: de bloemen van lavendel zijn toch stukken mooier dan die saaie buxusplantjes.

lavendel voordelen vijf

N° 4 Bloeit elk jaar

De lavendel kan goed tegen droogte, doet het goed in de volle grond én in bloempotten en -bakken en overleeft de winter ook nog eens op eigen kracht. En als het voorjaar wordt, loopt hij weer uit en schiet hij weer in bloei. Een geweldige tuinplant dus, ook voor tuinliefhebbers die het zichzelf makkelijk willen maken.

lavendelplant voordelen

N° 5 Je kunt er heerlijke geurzakjes van maken

De uitgedroogde bloemen kun je uiteraard op natuurlijke wijze laten vergaan. Je kunt ze echter ook afknippen, verzamelen en in kleine zakjes doen. Leg de heerlijk geurende zakjes tussen je kleding. Of onder je kussen. Echt waar, je gaat er heerlijk door slapen! Er zijn mensen die beweren dat de geur de muggen op afstand houdt. Of dat waar is, weet ik niet, maar het is het proberen waard.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)